Up 2 Date

'Einde Libanon ligt op de loer na explosie'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Einde Libanon ligt op de loer na explosie'

De aangerichte schade in Beiroet is gigantisch. Na de explosie die dinsdag plaatsvond, ligt een groot deel van de stad in puin. De gebeurtenis zou wel eens de doodklap voor Libanon kunnen betekenen, aangezien het land al in diepe economische problemen zat...

Erop of eronder

Nog geen drie weken geleden kwam EenVandaag met een reportage over de problemen in Libanon, genaamd 'Libanon dreigt te bezwijken onder honger, corruptie en werkloosheid: 'Het is erop of eronder''. Danny Ghosen, zelf ooit gevlucht uit Libanon naar Nederland, vertelde daar hoe de situatie alleen maar verslechterde in het land en de toekomst op deze manier onzeker was. Alsof dat nog niet erg genoeg was, komt daar nu dus de explosie van gisteren overheen.

Crisis

Libanon bestaat qua oppervlakte slechts uit een kwart van Nederland, maar huisvestigt wel anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen. Hierdoor komt het totaal aantal bewoners uit op zeven miljoen en dat is bijna niet te doen. Zo is een kwart van de bevolking werkloos, is de gezondheidszorg slecht en heeft het land een enorme schuld. Daarnaast is er een gebrek aan schoon drinkwater en is de situatie door de coronacrisis alleen maar verslechterd.

Hoe kan Libanon verder?

Aangezien de situatie van zichzelf dus al bar slecht was, vragen veel mensen zich af of Libanon, na de gigantische schade van dinsdag, er überhaupt nog bovenop komt. Midden-Oosten-journalist Harald Doornbos schrijft op Twitter: "Na vijftien jaar burgeroorlog alles net weer opgebouwd. Door een zware economische zakte de munt 80% in waarde, het land zit in lockdown door de tweede coronagolf en er heerst grote armoede. De haven is vernield en de oorlog in Syrië is om de hoek. 1.2 miljoen Syrische vluchtelingen wonen in Libanon. Hoe kan Libanon verder?", vraagt hij zich af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doneren

Voor nu kun je Libanon helpen door geld te doneren. Op JustGiving is een doneeractie gestart door een onafhankelijke Libanese NGO die het geld overmaakt aan het plaatselijke Rode Kruis. Klikhierom te doneren. Het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels ook giro 5125 geopend en ookvia Giro555 kun je doneren.

Ster advertentie
Ster advertentie