Up 2 Date

Protest in Libanon verandert in dance party

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Protest in Libanon verandert in dance party

Als je aan een protest denkt, denk je waarschijnlijk niet aan house tracks en techno beats. Een dj uit Libanon dacht daar anders over en begon tijdens een groot protest, dikke tracks te draaien.

De 29-jarige dj Madi Karimeh begon tijdens een demonstratie afgelopen zaterdag vanaf zijn balkon boven bij het pleintje El-Nour, een set te draaien. Hierdoor leek het meer op een dikke fissa, dan een protest tegen de overheid.

"Muziek gaat om verbinding"

"Mensen op Instagram zeiden dat als de wegen niet afgesloten waren, ze vanuit Beirut hierheen waren gekomen." Madi vertelt dat dit een veelvoorkomende reactie was van mensen na zijn spontane actie. De DJ is blij dat hij onderdeel kan uitmaken van de protesten en de 'revolutie', al is het door middel van zijn muziek. "Muziek gaat om verbinding." Madi is blij dat deze beelden ervoor zorgen dat de wereld een andere kijk krijgt op Tripoli. "Mensen associëren de plek alleen met gevechten tussen verschillende groepen. Zo laat ik zien dat het meer is dan alleen dat, het is geweldig."

ENSAY

Madi was niet de enige die uiteindelijk op het pleintje heeft gedraaid en zo speelde dj Stephy de Arabische zomerhit Ensay. De track heeft inmiddels 170 miljoen views heeft op YouTube en kon tijdens de fissa natuurlijk niet ontbreken!

'Corrupt en onbetrouwbaar'

Sinds afgelopen donderdag trekken honderdduizenden mensen de straat op in Libanon om te protesteren tegen de overheid. Volgens de demonstranten is die namelijk corrupt en onbetrouwbaar. Het land zit in een economische crisis en de demonstraties begonnen toen de overheid nieuw belastingen voorstelde. Ook moslims en christenen staan aan dezelfde kant en willen het liefst één ding: een nieuwe overheid.

Ster advertentie
Ster advertentie