Up 2 Date

Rode Kruis evacueert ernstig zieke kinderen uit Syrische stad Oost-Ghouta

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Rode Kruis evacueert ernstig zieke kinderen uit Syrische stad Oost-Ghouta

Het Rode Kruis voert een race tegen de klok in het Syrische Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. De wijk is omsingeld door aanhangers van president Assad, waardoor er zo'n 400.000 mensen vastzitten. Sinds 2013 zijn de inwoners volledig afgesloten van humanitaire hulp. De mensen die nu geëvacueerd worden hebben dringend medische hulp nodig.

130 kinderen

Op dit moment wordt er in Oost-Ghouta gevochten tussen de rebellen en het Syrische leger. Meer dan 500 mensen zijn in direct gevaar door het oorlogsgeweld, waaronder 130 kinderen. Als zij niet snel medische hulp krijgen, zullen ze het niet overleven. ''Het aantal is aan het dalen. Niet omdat we mensen aan het evacueren zijn, wel omdat die mensen aan het sterven zijn,'' meldt VN-adviseur Jan Egeland.

Evacuaties

De evacuaties zijn het gevolg van lange onderhandelingen. Er worden vandaag 29 mensen weggehaald, die in kritieke toestand verkeren. De komende dagen zullen er nog veel meer mensen worden geëvacueerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ziekenhuizen

De inwoners van Oost-Ghouta worden naar ziekenhuizen in Damascus gebracht. Er zijn ook ziekenhuizen vlakbij de stad, maar president Assad stond de bewoners niet toe om Oost-Ghouta te verlaten. Hulporganisaties en journalisten mochten de stad niet in. De Verenigde Naties proberen al wekenlang te bemiddelen om medische evacuaties toch mogelijk te maken.

Kou en ondervoeding

De huidige omstandigheden in de stad zijn verschrikkelijk. Het is koud en er is nauwelijks brandstof, waardoor huizen niet verwarmd kunnen worden. Ook is er een groot tekort aan voedsel en bijna één op de vijf kinderen onder de acht jaar kampt met acute ondervoeding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie