Up 2 Date

Kabinet ziet niks in verbod op zonnebanken

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kabinet ziet niks in verbod op zonnebanken

Een verbod op zonnebanken in heel Nederland en weg met ‘het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke’. Dat stelt Peter Huijgens, vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) voor in een interview met het AD. Enkele uren wordt bekend dat de Tweede Kamer helemaal niks ziet in het verbod.

Huidkanker

De grote reden voor de oproep van Huijgens is het feit dat het aantal Nederlanders met huidkanker de laatste jaren explosief is gestegen. Het afgelopen jaar zijn er bijna 73.000 huidkankerpatienten bijgekomen. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten we volgens Huijgens af van de uitspraak ‘lekker kleurtje’ als de blanke Nederlander thuiskomt met een bruine huid na de vakantie. Daarbij stelt hij voor om alle zonnebanken in Nederland te verbieden.

Geen politieke steun

Enkele uren later geven verschillende politieke partijen een reactie op de oproep. Het CDA, de VVD en D66 zijn allemaal niet voor een geheel verbod. De partijen zien er niks in door de strenge regels die nu gelden voor de zonnestudio’s. Zo is er een leeftijdsgrens van 18 jaar en een verplicht advies op basis van huidtype door de zonnestudio’s. VVD’er Hayke Veldman vindt dat “mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen ”. Het enige waar de politici het mee eens zijn is meer voorlichting. Kamerlid Lilianne Ploumen van de PVDA geeft toe: “Veel mensen zijn zich niet exact bewust van de risico’s die gebruik van de zonnebank met zich meebrengen.”

Ster advertentie
Ster advertentie