Up 2 Date

Bijna 100.000 Russen gevlucht naar buurlanden om militaire dienst te ontlopen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Bijna 100.000 Russen gevlucht naar buurlanden om militaire dienst te ontlopen

Al bijna 100.000 Russen zijn sinds afgelopen woensdag naar buurland Kazachstan gevlucht. Dat meldt NU.nl. President Vladimir Poetin kondigde die dag gedeeltelijke mobilisatie aan, waardoor er voor een gedeelte van de bevolking een militaire dienstplicht geldt. De flinke toestroom naar het Russische buurland wijst erop dat de mensen de mobilisatie massaal proberen te ontlopen.

'Genoodzaakt te vertrekken'

In Kazachstan hebben de autoriteiten veel moeite om de Russen op te vangen. Zo zijn veel accommodaties al volgeboekt en zijn de prijzen van huurwoningen gestegen. Een gedeelte van de bevolking roept de overheid in Kazachstan op om de grens met Rusland tijdelijk te sluiten, maar president Kassym-Jomart Tokayev vindt dat geen passende oplossing. "De meesten zijn door de wanhopige situatie genoodzaakt te vertrekken. We moeten voor hen zorgen en hun veiligheid garanderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gedeeltelijke mobilisatie

In Poetins aankondiging van gedeeltelijke mobilisatie worden in eerste instantie 300.000 mensen opgeroepen om defensie te versterken. Volgens Poetin worden alleen reservisten opgeroepen voor militaire dienst. Dat zijn mensen die in militaire dienst zijn geweest of bepaalde militaire specialismes en ervaring hebben. Veel Russen zijn er echter bang voor dat het hier niet bij blijft en later veel meer (onervaren) mensen zich moeten melden.

Verder is bekend dat veel Russen, naast Kazachstan, ook massaal naar andere buurlanden vertrekken. Zo maken Georgië en Finland ook duidelijk dat het aantal Russische mensen dat de grens overgaat toeneemt.

Ster advertentie
Ster advertentie