Up 2 Date

Dennis Rodman wil naar Rusland om basketbalster Brittney Griner vrij te krijgen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Dennis Rodman wil naar Rusland om basketbalster Brittney Griner vrij te krijgen

Voormalig NBA-basketballer Dennis Rodman (61) is van plan om naar Rusland te vliegen om daar land- en sportgenoot Brittney Griner (31) proberen vrij te krijgen. Zij werd begin deze maand veroordeeld tot negen jaar cel, omdat ze bij aankomst in Moskou medicinale cannabisolie bij zich had voor in haar e-sigaret.

'Meer kwaad dan goed'

Dennis Rodman wil eigenhandig een stokje steken voor de celstraf die zijn 'collega' boven het hoofd hangt. "Ik heb toestemming om naar Rusland te gaan om dat meisje te helpen", zei Rodman tegen NBC News. Van wie is onbekend. "Ik probeer deze week te gaan."

Volgens een regeringsambtenaar kan Rodmans hulp juist meer kwaad dan goed doen. "Iets anders dan onderhandelen via de gevestigde kanalen zal de vrijlatingspogingen waarschijnlijk bemoeilijken en belemmeren." Er is namelijk al van alles in gang gezet om Griner naar de VS te halen. Naast dat haar advocaten in hoger beroep zijn gegaan, worden er ook gesprekken gevoerd over een eventuele gevangenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten. Zo zou de VS bereid zijn om de Russische wapenhandelaar Viktor Bout uit te leveren in ruil voor Griner en Paul Whelan, een Amerikaanse ex-marinier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dennis Rodman vs. wereldleiders

Het is niet de eerste keer dat Rodman als informele diplomaat naar het buitenland gaat om daar het een en ander uit te praten. Zo werd hij in 2014 uitgenodigd door Poetin, die hij "cool" noemde. Ook heeft hij een band met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die hij al verschillende keren bezocht. Naar eigen zeggen zou hij in 2014 geholpen hebben bij het vrijlaten van de Amerikaanse Kenneth Bae uit Noord-Korea door het schrijven van een brief aan Jong-un.

Brittey Griney

Brittney Griner, een van de beste basketballers van de wereld en meervoudig olympisch kampioen, vloog in februari naar Moskou om voor een Russisch team te gaan spelen. In de rechtszaal legde ze uit dat de aanhouding een vergissing is, omdat ze zich er niet van bewust was dat de cannabisolie in Rusland verboden is. "Het was een fout van mij, maar ik heb deze misdaad niet gepland. Ik heb nooit iemand kwaad willen doen of de wet willen overtreden. Ik hoop niet dat u mijn leven hier beëindigt met een veroordeling."

President Biden heeft zich ook uitgesproken over de zaak. "Rusland houdt Brittney ten onrechte vast. Dit is onaanvaardbaar en ik roep Rusland op haar onmiddellijk vrij te laten, zodat ze bij haar vrouw, familie, vrienden en teamgenoten kan zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie