Up 2 Date

Brittney Griner in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel voor drugssmokkel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Brittney Griner in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel voor drugssmokkel

De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel voor drugssmokkel. Ook krijgt ze een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 16.000 euro). Ze zit sinds februari vast in Moskou, omdat ze cannabisolie bij zich had in vullingen voor een e-sigaret.

'Vergissing'

De 31-jarige atlete werd geboeid naar de rechtszaal geleid, waar de aanklager zei dat ze de cannabisolie bewust had meegenomen. Griner kwam zelf ook aan het woord en zei geëmotioneerd dat het om een vergissing ging. Ze gebruikt de olie in haar thuisland om medicinale redenen en was zich er niet van bewust dat ze in Rusland een wet overtrad. "Het was een fout van mij, maar ik heb deze misdaad niet gepland. Ik heb nooit iemand kwaad willen doen of de wet willen overtreden. Ik hoop niet dat u mijn leven hier beëindigt met een veroordeling", aldus de basketbalster.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoop op mildere straf

Het juridische team van Griner hoopte op de mildste straf, omdat ze volgens hun niet kon weten hoe streng de wetgeving in Rusland is. Ook droeg Griner minder dan 1 gram bij zich en hoopten ze dat haar betekenis voor de sport een rol kon spelen in een mildere straf. Griner vloog in februari naar Moskou om voor het Russische team UMMC Jekaterinenburg te spelen. Ze is een van de beste basketbalsters ter wereld en won twee keer goud op de Olympische Steden.

Reactie Biden

Inmiddels heeft de Amerikaanse president Biden gereageerd op het vonnis. Hij laat weten teleurgesteld te zijn. "Rusland houdt Brittney ten onrechte vast. Dit is onaanvaardbaar en ik roep Rusland op haar onmiddellijk vrij te laten, zodat ze bij haar vrouw, familie, vrienden en teamgenoten kan zijn."

Het behoort tot de mogelijkheden dat de basketbalster zal worden gebruikt in een gevangenruil tussen Rusland en de VS. Zo hoopt de VS Griner en ex-marinier Paul Whelan, een andere Amerikaan die vastzit in Rusland, te kunnen ruilen voor wapenhandelaar Viktor Bout, die vastzit in de VS.

Ster advertentie
Ster advertentie