Up 2 Date

Voor het eerst sinds 1975 inflatie in Nederland hoger dan 10 procent

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Voor het eerst sinds 1975 inflatie in Nederland hoger dan 10 procent

Voor het eerst sinds 1975 is de inflatie in Nederland hoger dan 10 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli kwam de stijging van de consumentenprijsindex uit op 10,3 procent.

Berekening inflatie

Bij het bepalen van de inflatie vergelijkt het CBS de prijzen gedurende de maand van het huidige jaar met het voorgaande jaar. "Een inflatie van 10,3 procent in juli 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 10,3 procent hoger zijn dan in juli 2021", schrijft het bureau op de website.

Energie en boodschappen

Vooral de energierekening werd in juli duurder. Daarbij kijkt het CBS naar de prijzen van nieuwe energiecontracten: de inflatie bij energie wordt bepaald door te kijken naar wat je betaalt als je op dat moment een contract zou afsluiten. Ondanks de btw-verlaging steeg de prijs in juli met 108 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ook boodschappen werden voor huishoudens flink duurder. De prijzen voor eten en drinken zijn gemiddeld met 12,3 procent gestegen. "Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren, waaronder ijs, droegen het meest bij aan deze ontwikkeling", meldt het CBS. Tot slot heeft een forse stijging van de gemiddelde huurprijs ook een grote impact gehad op de algehele inflatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie