Up 2 Date

Een derde van alle huishoudens komt amper rond

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Een derde van alle huishoudens komt amper rond

Een derde van alle huishoudens in Nederland kan amper rondkomen. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De kosten voor wonen, boodschappen en transport zijn zo hard gestegen dat steeds meer huishoudens moeite hebben met het betalen van alle rekeningen.

Stijging huishoudelijke uitgaven

Volgens het Nibud hebben niet alleen huishoudens met een laag inkomen problemen met het hoofd boven water houden. Ook huishoudens met een boven modaal inkomen struggelen steeds vaker doordat hun huishoudelijke uitgaven stijgen.

Het Nibud berekende dat een gezin met een inkomen van twee keer modaal nu ongeveer 188 euro duurder uit is ten opzichte van januari vorig jaar. Een van de kosten die enorm is gestegen, is de energierekening. Bij gelijkblijvend gebruik, stegen die kosten namelijk met 128 euro. Verder zouden de boodschappenkosten voor een dergelijk gezin met 55 euro zijn gestegen.

Vaste lasten

Wanneer meer dan de helft van het inkomen naar vaste lasten gaat, is het volgens het Nibud tijd om de financiële situatie opnieuw in kaart te brengen. Het instituut spreekt dan van een zorgwekkende situatie. Er blijft dan namelijk nauwelijks geld over voor onverwachtse uitgaven, zorgkosten of het opbouwen van een buffer. "De financiële stress die daarbij komt kijken is enorm", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart op de website van het instituut. Hij vind dat de bevolking geholpen moet worden. "We zouden graag zien dat deze stress van de keukentafel naar de bestuurstafel gaat, omdat mensen dit niet meer zelf kunnen oplossen."

De huidige energiecompensatie vanuit de overheid is volgens Vliegenthart niet genoeg om lagere inkomensgroepen uit de problemen te helpen. Het Nibud wil een sociaal tarief op energie of de invoer van een maximumbedrag op de energierekening. Daar zal het instituut zich de komende periode voor inzetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie