Money Moves

Robin (26): "De prijzen op festivals maken het onmogelijk om niet veel te spenden"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Robin (26): "De prijzen op festivals maken het onmogelijk om niet veel te spenden"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? In FunX Money Moves doen jongeren een boekje open over hun financiële situatie en deze zomer vertellen ze in speciale Money Moves-festivaledities hoeveel ze spenden op een festival. Hoeveel kosten je drankjes, shop je een nieuwe outfit en schrik je de volgende dag van wat je hebt uitgegeven? FunX was onlangs op het Pal Mundo Festival en sprak daar met de bezoekers.

Naam: Sarah*
Leeftijd:
25
Werk:
Mondhygiënist

Heb je een bepaald budget als je naar een festival gaat?
"Nee, ik heb niet een bepaald budget. Ik let wel op wat ik uitgeef, maar ik beslis niet van tevoren wat ik maximaal ga uitgeven op een festival."

Oké, even checken hoe goed je op je uitgaven hebt gelet tot nu toe. Hoeveel heb je vandaag al op Pal Mundo uitgegeven?
"Ik ben hier nu al zo'n vier uurtjes en ik heb denk ik zo'n 50 euro uitgegeven."

Schrik je van hoeveel je al hebt uitgegeven?
"Het is wel veel, maar je weet dat je veel geld uit gaat geven als je naar een festival gaat."

Heb je bij thuiskomst na een festival weleens gedacht van: f*ck, ik heb te veel uitgegeven?
"Dat was een tijdje geleden. Ik had die avond veel gedronken en zei heel de tijd tegen mijn ex-vriend dat hij meer muntjes moest halen. Toen hij zei dat ik al genoeg munten had, werd ik boos op 'm, waarna hij tóch meer munten voor me haalde. Ik had echt geen idee meer wat ik aan munten had uitgegeven en begon ze op een gegeven moment zelfs weg te geven aan wildvreemden. Als ik een wilde gok doe, heb ik die avond zeker 300 euro uitgegeven, haha. Dat was echt een fout die ik nooit meer wil maken."

Hoeveel is je outfit waard en heb je 'm speciaal voor Pal Mundo gehaald?
"Ik heb m'n outfit speciaal voor dit festival gehaald. Dat doe ik voor ieder festival dat ik bezoek. Eigenlijk heb ik alleen mijn jumpsuit gehaald, die was 60 euro. Mijn tas kostte 600 euro, maar die had ik al."

Hoeveel heb je voor je ticket betaald en vind je het de prijs waard?
"Ja, ik vind het iedere cent waard omdat J Balvin optreedt. Ik vind zijn muziek heel leuk, dus dit wilde ik niet missen."

Ga je nog naar andere festivals deze zomer en hoeveel ben je van plan om daar uit te geven?
"Ik ga nog naar Latin Village en wat betreft mijn uitgaven: dat zie ik dan wel weer."

Naam: Robin*
Leeftijd:
26
Werk:
Kantoormedewerker

Heb je een speciaal budget voor dit festival waar je je aan wilt houden?
"Dat plan is helemaal mislukt. Ik had mezelf namelijk voorgenomen om maximaal 100 euro uit te geven, maar daar ben ik al ruim overheen, haha."

Pijnlijk, hoe komt het dat je plan is gefaald?
"Alles is hier zo duur. Ik kom uit Duitsland en daar betaal ik 5 euro voor bier, terwijl ik hier 8 euro heb betaald. Tja, dan gaat het wel hard."

Kleine tip: gooi je plastic bekertje niet weg, want voor een nieuw bekertje moet je telkens 1 euro betalen.
"Echt? Dat wist ik helemaal niet! Was ik je maar eerder vandaag tegengekomen, dan had ik wel een paar euro's bespaard, haha."

Heb je speciaal voor dit festival een outfit gekocht?
"Nee joh. Dat doe ik sowieso nooit. Ik heb meer dan genoeg in mijn kast liggen, dus dat is niet nodig."

Hoeveel heb je voor je ticket betaald?
"Daar heb ik 117 euro voor betaald. Dat vind ik voor het hele weekend een prima prijs voor alle artiesten die komen optreden. Ik hou van de latin culture en de muziek. Ik was nog nooit op Pal Mundo geweest, dus dat wilde ik gewoon een keer meemaken. Ik kan niet wachten om het optreden van Maluma te zien."

Je bent dus groot fan van de latin scene. Is er, behalve Maluma, een andere artiest waar je heel veel geld voor uit zou geven?
"Nee, absoluut niet. Dat heb ik alleen over voor Maluma, haha."

Ga je nog naar andere festivals deze zomer en hoeveel verwacht je daar uit te geven?
"Ja, ik ga nog naar een aantal latin festivals in Duitsland, maar die zijn niet zo groot als Pal Mundo. Met de prijzen in Duitsland moet het wel lukken om maximaal 60 euro per festival uit te geven!"

Naam: Linda*
Leeftijd:
23
Werk: Student

Heb je een bepaald budget vastgesteld voor Pal Mundo?
"Nee, eigenlijk niet. Als ik zin heb in een feestje, dan kijk ik niet naar mijn uitgaven. Ik wil gewoon genieten en niet aan dat soort dingen denken."

Wat vind je van alle prijzen hier?
"Het is wel echt heel duur als je het vergelijkt met wat je betaalt in de supermarkt. Maar goed, festivals en uitgaansgelegenheden zijn altijd duur. Daar moet je gewoon niet op letten, anders ga je nooit meer uit."

Hoeveel heb je tot nu toe uitgegeven?
"Ik denk dat het wel meevalt, zo'n 50 euro."

En hoeveel heb je betaald voor je ticket?
"Dat kostte 95 euro. Natuurlijk mag het altijd goedkoper, maar ik vind het de prijs tot nu toe wel waard. De vibe is goed, de mensen zijn gezellig en er treden leuke artiesten op, dus ik kan niet klagen!"

Er zijn vandaag optredens van onder meer Gente de Zona, Anitta en J Balvin. Is er een specifieke artiest voor wie je bent gekomen?
"In principe ben ik voor J Balvin gekomen, maar ik kan eigenlijk overal wel op viben."

Heb je speciaal voor Pal Mundo een outfit gehaald?
"Normaal gesproken koop ik altijd een speciale outfit voor een festival, maar de outfit van vandaag zat al in mijn kast. Ik was een beetje laat en had geen tijd meer om te gaan shoppen, dus ik heb gewoon wat bij elkaar geraapt."

Hoeveel geef je normaal gesproken uit aan een festivaloutfit?
"Dat is heel verschillend. Merkkleding boeit me niet zo. Ik koop vooral wat ik leuk vind en let daarbij eigenlijk niet op de prijs."

Ben je nog van plan om naar andere festivals te gaan deze zomer?
"Ik heb nog niks op de planning staan, maar ik sluit niets uit."

Naam: Joaquín*
Leeftijd:
30
Werk: UX Designer

Hoeveel geld geef je normaal gesproken uit op een festival?
"Ik probeer altijd maximaal honderd euro uit te geven."

Is dat altijd zo geweest?
"Nee, totaal niet. Toen ik wat jonger was, keek ik minder naar geld om en gaf ik veel meer uit. Aan het einde van de dag schrok ik dan vaak als ik zag hoeveel ik had uitgegeven. Nu ik iets ouder ben en een baan heb, let ik wel wat beter op mijn uitgaven."

Ben je speciaal voor Pal Mundo gaan shoppen voor een outfit?
"Zeker weten. Ik heb zo'n 50 euro uitgegeven aan mijn outfit. Dat doe ik niet voor elk festival, maar aangezien dit Pal Mundo is en ik een trotse latino ben, moest ik wel een nieuwe outfit halen, haha."

Hoeveel heb je voor je ticket betaald?
"Ik heb zo'n tachtig euro betaald en dat vind ik een prima prijs. Ik heb Colombiaanse roots, net als J Balvin, dus ik moest hier wel bij zijn. Dit kon ik niet aan me voorbij laten gaan."

Voor welke andere latin artiest zou je al je spaargeld uitgeven?
"Ik ben een ontzettende fan van Ozuna, dus voor hem zou ik het wel overhebben. Volgend weekend ga ik naar het Latino Gang Festival in Breda, waar hij ook zal optreden. Gelukkig hoefde ik daarvoor niet al mijn spaargeld uit te geven, haha. Daarnaast zou ik uiteraard veel geld overhebben voor Daddy Yankee a.k.a. 'The Big Boss'."

*In verband met privacy zijn deze namen gefingeerd.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie