Money Moves

Linda (28): "Ik ga altijd op zoek naar de beste deals"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Linda (28): "Ik ga altijd op zoek naar de beste deals"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 28-jarige Linda* haar verhaal.

Naam: Linda
Leeftijd: 28
Studie: Bachelor & master sociologie & gepromoveerd
Werk: Onderzoeker hogeschool (32 uur) & gemeenteraadslid (16 uur)
Woonsituatie: Samenwonend in koophuis
Netto-inkomen hogeschool: €2400
Netto vergoeding gemeenteraad
: €1100
Nu op betaalrekening: €5800
Nu op spaarrekening: €32000
Crypto-beleggingen: €530
Schulden: €0

Vaste lasten (met partner)

Hypotheek: €290
G/W/L: €40
Internet: €30
Zorgverzekering: €1100 per jaar
Sportabonnement: €27,50
Telefoonabonnement: €11
Verzekeringen: €320 per jaar

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: €250
Shoppen: €100
Leuke dingen doen: €100 - €150

Hoi Linda, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Mensen komen vaak bij mij met hun vragen over geldzaken en sparen. Ik heb zelf vanuit huis
meegekregen om te sparen, zo min mogelijk schulden aan te gaan, dus vandaar dat ik het ook wel leuk vind om tips te delen."

Laat ik dan maar meteen met de deur in huis vallen: hoe heb jij zoveel geld kunnen sparen?
"Er is bij mij van huis uit met de paplepel ingegoten om zuinig om te gaan met geld. Tijdens mijn studie heb ik ook bij mijn ouders kunnen wonen, waardoor ik flink kon sparen. Ik kon daardoor best vroeg een huis kopen en met een lage hypotheek, omdat ik veel eigen spaargeld kon inleggen. Daarnaast maak ik er er een sport van om zoveel mogelijk te krijgen, voor zo min mogelijk geld. Als ik op vakantie wil bijvoorbeeld, dan kijk ik wat op dit moment de goedkoopste vakantiebestemmingen zijn. Ik speur alle sites af voor de beste deals. Vaak zitten er mooie deals tussen. Dat heb ik ook met kleding kopen. Ik kijk eerst of ik iets leuks vind, vervolgens kijk ik naar het prijskaartje om te kijken of ik het dan nog steeds leuk vind. Ik koop niet het eerste en beste dat ik tegenkom. Ik ben heel bewust aan het vergelijken."

Jij bent dus wel iemand die over elke aankoop goed nadenkt?
"Ja, toen ik net begon met werken als promovendus, had ik best wel een laag salaris. Dat was geen vetpot. Nu ik wat meer verdien, merk ik dat ik wel makkelijker met mijn geld omga, maar ik ben nog steeds meer bezig met het zoeken naar aanbiedingen dan bijvoorbeeld mijn vrienden."

Let jij ook zo goed op met boodschappen?
"Ja, ik kijk altijd wat er in de aanbieding is. Ik vind het ook een leuke uitdaging om te kijken wat ik kan maken met de producten die in de aanbieding zijn."

Je vertelde net al dat je tijdens je promotieonderzoek niet zoveel verdiende. Wat deed je toen precies voor werk?
"Toen ik sociologie studeerde, raakte ik heel erg geïnteresseerd in het doen van onderzoek. Op een gegeven moment kreeg ik na mijn stage de kans om een promotietraject te volgen. Als je promoveert, doe je onderzoek en schrijf je in ongeveer vier jaar tijd een proefschrift dat je moet verdedigen voor een commissie van doctoren en professoren. In 2020 ben ik dan zelf gepromoveerd tot doctor. Dat is de hoogste academische graad die je kan behalen."

Op dit moment werk je als onderzoeker voor een hogeschool, ben je daar tevreden over?
"Vorig jaar werkte ik op een andere hogeschool als onderzoeker, maar toen binnen het financiële domein. Omdat het niet matchte met mijn interesse en achtergrond raakte ik er helemaal uitgeput van. Maar wat ik nu doe vind ik wel leuk. Ik doe namelijk onderzoek naar het welzijn van studenten."

Ben je ook blij met het salaris?
"Wel tevreden in de zin van dat ik genoeg verdien om rond te komen. Alleen ik weet van iemand, met wie ik tegelijkertijd promotieonderzoek deed, dat zij nu veel meer verdient dan ik. Terwijl we dus evenveel ervaring hebben. Dat voelt wel een beetje scheef."

Je bent op dit moment ook gemeenteraadslid, hoe ben je daar ingerold?
"Ja, ik ben eigenlijk altijd geïnteresseerd geweest in politiek. Vorig jaar ben ik lid geworden van een politieke partij. Toen werd ook net het verkiezingsprogramma geschreven en de campagne opgezet en ik heb daaraan meegeholpen. Uiteindelijk kwam ik op de kieslijst terecht en nu ben ik dan gekozen voor in de gemeenteraad."

Wat doe je daar precies?
"Nu zit ik nog in het inwerkprogramma, dus het is nog allemaal nieuw. Maar het is heel erg breed wat je moet doen. Zo staan er bijvoorbeeld bepaalde zaken op de agenda, zoals dat er een nieuw plein gerealiseerd moet worden. Dan ga je met leden van andere partijen in debat over hoe het eruit moet zien en hoeveel het moet kosten. Je neemt daarin ook de belangen van de inwoners mee."

Je werkt in totaal 48 uur per week. Is het niet heel druk om deze banen met elkaar te combineren?
"Ja, het is best wel pittig. Ik merk wel dat ik het heel erg druk heb op dit moment, maar ik vind het wel leuk en ik krijg er energie van. Het voelt meer als een hobby."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ja, ik denk tot zekere hoogte wel. Ik denk dat andere zaken, zoals hoe je in het leven staat en je sociale relaties, belangrijker zijn voor je geluk. Uit onderzoek blijkt wel dat er ook best een sterk verband is tussen gelukkig zijn en geld. Dat ervaar ik ergens ook zelf wel: dat ik de vrijheid heb om te doen wat ik wil. Ik kan op vakantie gaan en lekker uit eten gaan. Ik vind het fijn dat ik geen zorgen heb. Stel dat mijn wasmachine stukgaat, kan ik het gewoon betalen, maar zelfs dan kijk ik nog of ik een zo goed mogelijke machine voor een zo laag mogelijke prijs kan krijgen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie