FunX

Alles wordt duurder: hoe kun je het beste besparen?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Alles wordt duurder: hoe kun je het beste besparen?

Deze dagen gooi je waarschijnlijk met pijn in je hart je tank vol of schrik je wanneer je je boodschappen afrekent. Je bent niet de enige. Het zal je niet zijn ontgaan dat alles duurder is geworden. En dat is fucked up, want boodschappen en benzine zijn dingen waarmee je niet zonder kunt. Hoe kun je dan toch proberen te besparen? Karin van het Nibud en budgetcoach Danitia van Budget Met Danie geven tips.

Quote

Mijn boodschap is: denk in mogelijkheden, niet in obstakels.

Budgetcoach Danitia

Waarom is alles zo duur?

Uit onderzoek van Nu.nl blijkt dat je in vergelijking met een jaar geleden nu 5,3 procent meer in de supermarkt kwijt bent. In een jaar tijd werd benzine 23 procent duurder, steeg aardgas 350 procent in prijs en kost elektriciteit zo'n 355 procent meer dan een jaar eerder.

Dat alles duurder wordt, heeft te maken met de hoge inflatie waar we momenteel mee te maken hebben. "Op het moment dat er weinig van iets is en veel mensen willen het hebben, dan wordt het duurder. Dat is heel simpel gezegd wat er gebeurt wanneer en inflatie plaatsvindt.", legt Karin van het Nibud uit.

Je kan dus minder doen met het geld dat je hebt. "Door de hoge energieprijzen en andere stoffen die moeilijker beschikbaar zijn, wordt het maken van veel dingen duurder, waardoor je als klant meer gaat betalen in de winkel. Zo worden de frietjes in de snackbar duurder, omdat er veel energie en olie voor nodig is."

Tip 1: Maak een overzicht

De allereerste en misschien wel belangrijkste tip: maak een overzicht. "Kijk eerst goed naar wat er binnenkomt en eruit gaat en wat je onderaan de streep overhoudt", zegt budgetcoach Danitia. Als je dat hebt gedaan, kun je budgetten gaan maken. Bepaal bijvoorbeeld dat je elke week maximaal 50 euro uitgeeft aan boodschappen. Zo kun je voor elke uitgave een speciaal potje maken.

Tip 2: Zet de verwarming wat lager

Aardgas steeg dit jaar met maar liefst 350 procent in prijs. Dit lijkt misschien een lastig product om op te besparen, maar het is toch de moeite waard om het te proberen. "Ga bij jezelf na: kan die verwarming niet een graad lager staan? Kan ik ook met een dekentje op de bank?", zegt Karin van het Nibud. "Het klinkt heel stom, maar op dit moment is het gas zó duur dat je echt verschil gaat merken als je bewust met de verwarming omgaat." Laat je verwarming dus niet zomaar aan staan als je de deur uitgaat.

Tip 3: Let op je energierekening

"Het lastige van je energierekening is dat er van tevoren een bedrag wordt bedacht afhankelijk van jouw soort huishouden en je soort woning. En dan ga je maandelijks betalen. Maar pas na een jaar wordt gekeken of je genoeg hebt betaald en dat weet je pas achteraf", vertelt Karin. Zo kan het zomaar voorkomen dat er aan het einde van het jaar een dikke vette rekening op je deurmat valt. Je kunt de schade beperken door echt goed op je verbruik te letten. Een andere optie is om vrijwillig het maandbedrag verhogen: "Daarover kan je contact opnemen met je energiemaatschappij."

Tip 4: Gezellig carpoolen

Een andere hoge kostenpost is benzine. Het enige makkelijke advies om die kosten te ontlopen, is om vaker de fiets te pakken. Moet je elke dag met de auto of brommer naar werk? Kijk dan of je misschien met familie, vrienden of collega's kunt carpoolen.

Tip 5: bewuster boodschappen doen

Boodschappen worden steeds duurder, daarom is het belangrijk om bewuster boodschappen te doen. Kijk eerst wat je nog thuis in je voorraadkast of vriezer hebt liggen, doe geen overbodige boodschappen en kijk of je ook een goedkoper product kunt nemen dan normaal. Bijvoorbeeld door een goedkoper merk te nemen of je boodschappen in een andere winkel of op de markt te halen. "Vooral aan het einde van de dag gaan veel producten op de markt weg voor een koopje."

Karin raadt ook aan om seizoensproducten te kopen, die zijn goedkoper. "Fruit en groente dat uit het buitenland moet worden ingevlogen, is vaak veel duurder."

Tip 6: creatief koken

Bewust boodschappen doen wordt makkelijker als je een weekplanning maakt. Bepaal van tevoren wat je die week precies gaat eten. "En kook voor meerdere dagen", voegt Danitia daaraan toe. "Maak bijvoorbeeld een grote pan soep. Als je geen zin hebt om elke dag hetzelfde te eten, kun je het ook invriezen en later in de week eten." Daarnaast moet je volgens haar creatief zijn. Houd je niet vast aan een recept. "Stel je maakt een gerecht waar normaal gesproken paprika in zit, maar je hebt alleen wortel, gebruik dat dan gewoon."

Tip 7: Skip alles dat overbodig is

Ga nog eens goed door je uitgaven en skip alles dat overbodig is. Kun je op abonnementen besparen? Kun je wat minder vaak een koffie to go halen? "Het lijken kleine bedragen, maar als je het optelt is het toch veel", aldus Karin.

Danitia vindt ook dat je soms wat moet minderen met minder noodzakelijke uitgaven. "Natuurlijk is het fijn om jezelf te verwennen - ontstressen is ook nodig in de tijd waarin we leven - maar zet je wensen even op een laag pitje."

Tip 8: Tweedehands shoppen

Ook wat betreft online shoppen moet je misschien wat kritischer zijn. Heb je die nieuwe paar sneakers echt nodig? "Ga voor jezelf na hoeveel uur je voor het bedrag van die sneakers hebt moeten werken, misschien slaap je er dan nog een nachtje over", geeft Danitia als tip. "Je kunt ook kijken of je droomschoenen ergens tweedehands verkrijgbaar zijn. Vaak verkopen influencers producten die maar één keer zijn gedragen voor een fotootje."

Karin geeft nog de tip dat je je niet moet laten leiden door gratis verzendkosten. "Soms koop je een broek voor twintig euro, maar dan kom je net te kort voor gratis verzendkosten. Dan lijkt het verleidelijk om nog een broek erbij te kopen, maar ga bij jezelf na of je die wel nodig hebt"

Tip 9: Meer geld binnenharken

Zijn er nog manieren waarop je extra geld kunt binnenharken? "Een tijdje geleden bleek uit ons onderzoek dat veel mbo'ers geen belastingaangifte doen", zegt Karin. Dat is zonde, want vaak kun je geld terugkrijgen als je een bijbaantje hebt. "Je kunt het ook van een aantal jaar geleden nog invullen en geld terugkrijgen." Check daarnaast bijvoorbeeld of je wel zorgtoeslag hebt aangevraagd (als je daar recht op hebt).

Tip 10: Een sidehossel

Een andere manier om aan extra geld te komen, is om om loonsverhoging te vragen als je een vaste baan of bijbaan hebt. "Dat is niet altijd makkelijk, maar wees creatief", zegt Danitia. Kun je bijvoorbeeld extra taken op je nemen waar eventueel een vergoeding tegenover staat? "Is daar geen mogelijkheid toe? Dan zeg ik: ga kijken wat voor talenten je nog meer hebt."

Danitia noemt een paar ideeën voor een mogelijke sidehossel: cupcakes verkopen, bijles geven, teksten nakijken, oppassen op kinderen of dieren, schoonmaken en ga zo maar door. Geen zin of tijd voor een sidehossel? Probeer dan je huishoudelijke spullen, kleding of schoenen te verkopen. Dat kost hoogstens een paar uurtjes en levert je toch weer een extra zakcentje op. "Het gaat om je mindset. Mijn boodschap is: denk in mogelijkheden, niet in obstakels", aldus Danitia.

Hulp bij geldzorgen

Kom je er echt niet meer uit met je financiën? Je kunt altijd hulp zoeken. Dat kan het beste bij de gemeente. Speciale hulpteams kunnen jou ondersteunen bij je geldzorgen, het op orde krijgen van je geldzaken of het uitzoeken van welke regelingen je gebruik kunt maken.

Op de website van het NIBUD vind je meer tips en doorverwijzingen. Ook deze pagina's van de Rijksoverheid en Wijzer in geldzaken kunnen je verder helpen.

De Week van het Geld

Van 28 maart t/m 1 april is het de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. In deze week worden jongeren gestimuleerd om zich bezig te houden met alles dat met geld te maken heeft om zo hun financiële vaardigheden te ontwikkelen. Het thema dit jaar is 'van doekoe tot digi', waarmee de focus wordt gelegd op de digitalisering van geld. Denk aan online beleggen, cryptomunten en online gokken.

Ook bij FunX lees en hoor je de hele week verhalen over de financiële situatie van jongeren. Hier kun je alles teruglezen. Benieuwd naar nog meer verhalen waarin jongeren praten over hun geldzaken? Check dan Money Moves!

Ster advertentie
Ster advertentie