Up 2 Date

Koopkracht daalt dit jaar met 2,7 procent, grote onzekerheid door oorlog in Oekraïne

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koopkracht daalt dit jaar met 2,7 procent, grote onzekerheid door oorlog in Oekraïne

De koopkracht daalt in 2022 met gemiddeld 2,7 procent, zo meldt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag. Dat mensen minder kunnen kopen met hun geld komt voornamelijk door de stijgende prijzen van onder meer brandstof, energie en voeding.

Lastig te voorspellen

Volgens het CPB is het met name door de oorlog in Oekraïne lastig om voorspellingen te doen over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Daarom houdt de organisatie rekening met verschillende scenario's. In de meest waarschijnlijke scenario daalt de koopkracht van Nederlanders met gemiddeld 2,7 procent. In het beste scenario daalt de koopkracht met 0,6 procent en in het slechtste scenario met 3,4 procent.

Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp wordt er in alle scenario's rekening gehouden met het gegeven dat de financiële impact van de hogere energierekening per huishouden sterk kan verschillen. "We gaan er vanuit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn of haar portemonnee zal voelen. Maar of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen." Hasekamp maakt zich vooral zorgen om mensen met lagere inkomens. "Zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen. Dat soort effecten zijn niet zichtbaar in de standaard koopkrachtplaatjes."

Economie groeit dit jaar

Ondanks de verwachte daling van de koopkracht voorspelt het CPB dat de Nederlandse economie in 2022 met 3,6 procent stijgt en in 2023 met 1,7 procent. Omdat er geen lockdowns en andere beperkende coronamaatregelen meer zijn zullen mensen meer geld gaan uitgeven. Naast de economische groei wordt verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt zal aanhouden. Ook voorspelt de CPB dat de werkloosheid volgend jaar stijgt tot 4,3 procent.

Hoge inflatie

Al voor de oorlog in Oekraïne was er sprake van een daling van de koopkracht. Zo bleek uit onderzoek van het CBS dat het leven in januari 7,6 procent duurder was geworden dan een jaar geleden. Dat is de hoogste inflatie in bijna veertig jaar. Daarnaast schat de Rabobank de inflatie voor heel 2022 op 5,5 procent. Voor volgend jaar verwacht de bank dat de inflatie met 2,6 procent gaat toenemen.

Ster advertentie
Ster advertentie