Up 2 Date

Inflatie was in november 5,2 procent, sinds 1982 niet meer zo hoog

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inflatie was in november 5,2 procent, sinds 1982 niet meer zo hoog

De inflatie in Nederland was in november 5,2 procent, zo meldt het Central Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Daarmee zijn consumentengoederen en -diensten 1,6 procent duurder geworden dan een maand daarvoor. Sinds september 1982 kwam de inflatie niet boven de 5 procent uit.

Forse stijging

Met name de prijzen van energie, brandstof en gas zijn fors gestegen. Zo was elektriciteit in november 74,9 duurder, terwijl gas en brandstof respectievelijk 53 en 24,7 procent duurder waren. Ook kleding en voeding droegen bij aan de gestegen inflatie. Zo waren voedingsmiddelen in november 1,1 procent duurder en kleding maar liefst 5,2 procent duurder dan een jaar geleden.

Impact van coronacrisis

Het CBS meldt ook dat de coronacrisis een zekere impact heeft gehad op de inflatie. De prijzen van goederen en diensten zijn nu bijvoorbeeld zo hoog, omdat ze vorig jaar juist zo laag waren. Daarnaast is het uitgavepatroon van consumenten sterk veranderd sinds het begin van de coronacrisis, wat van invloed is op de inflatie in 2021.

Iets lager dan Europese inflatienormen

Vorige week werd bekend dat de inflatie in Nederland was gestegen naar 5,6 procent. Echter werd dat percentage gemeten volgens de Europese inflatienormen. Het cijfer dat het CBS vandaag heeft gepubliceerd is berekend volgens de Nederlandse methode. Daarin worden bijvoorbeeld ook kosten voor wonen meegenomen. In andere Europese landen steeg de inflatie zelfs harder. Zo was het percentage in Belgiƫ 7,1 procent en 6 procent in Duitsland.

Ster advertentie
Ster advertentie