Up 2 Date

Boodschappen zijn fors duurder geworden dit jaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boodschappen zijn fors duurder geworden dit jaar

Boodschappen zijn gedurende de eerste negen maanden van 2021 fors duurder geworden, zo meldt marktonderzoeker GfK op verzoek van het AD. Vooral frisdrank, schoonmaakartikelen en verzorgingsproducten zijn de afgelopen maanden flink in prijs gestegen.

Toegenomen vraag

Dat de prijzen van dagelijkse boodschappen zijn gestegen, bleek uit een inventarisatie van GfK in alle Nederlandse supermarkten. Volgens econoom Koos Gardebroek hebben de prijsstijgingen vooral te maken met de toegenomen vraag naar landbouwproducten. Zo vertelt hij aan het AD dat het aanbod de afgelopen maanden stabiel is gebleven, maar dat de vraag sterk is gestegen. Gardebroek vergelijkt de hogere prijzen met de woningmarkt. "De vraag is ontzettend groot, maar je tovert niet in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn. Dat geldt ook voor belangrijke basisgrondstoffen voor voedsel zoals plantaardige olie en granen."

Wordt alleen maar duurder

Naar verwachting zullen boodschappen de komende maanden alleen maar duurder worden. Daardoor zou een gemiddeld huishouden in Nederland op jaarbasis honderden euro's extra kwijt zijn aan boodschappen. "Supermarkten doen het uiteraard liever niet, maar ontkomen er niet aan de gestegen prijzen door te berekenen naar de consument. Dat zie je nu gebeuren. Daar komt ook nog de energiecrisis bovenop", aldus Gardebroek.

Wereldwijd probleem

De gestegen prijzen voor boodschappen zijn niet alleen een probleem in Nederland. De VN-voedselorganisatie FAO meldt dat de prijzen voor voedsel wereldwijd hoger zijn dan ze de afgelopen tien jaar zijn geweest. Met name mensen met een laag inkomen zijn hiervan de dupe volgens Gardebroek. "Als je elk dubbeltje moet omdraaien, heb je een probleem. Zeker in combinatie met de energierekening en andere kosten die ook niet goedkoper worden."

Ster advertentie
Ster advertentie