Up 2 Date

Nederland op de vierde plek van rijkste landen ter wereld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland op de vierde plek van rijkste landen ter wereld

Nederland staat volgens het Global Wealth Report over 2020 op de vierde plek van rijkste landen ter wereld. Uit de lijst, die is samengesteld door verzekeraar Allianz, blijkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden een netto-vermogen van bijna 129.000 euro heeft.


Ranglijst

In het rapport staan de vermogens en schulden van bijna zestig landen gerangschikt. Op de eerste plaats staat de VS met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro. Zwitserland (212.000 euro) staat tweede en Denemarken (149.000 euro) derde. Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro.

Sparen

Nederland staat dit keer hoger in de lijst van Allianz dan voorgaande jaren. Dat komt onder meer doordat Nederlandse huishoudens tijdens de coronacrisis veel spaarden. Daarnaast hebben pensioenfondsen het goed gedaan vanwege de gestegen beurzen.

Hoewel Nederlanders gemiddeld rijker zijn geworden, zijn er wel veel grote verschillen tussen huishoudens. Nederlandse huishoudens met weinig vermogen hebben juist weer veel schulden.

Ongelijkheid

Uit het rapport komt ook naar voren dat er wereldwijd nog steeds een grote ongelijkheid tussen arm en rijk is. In 2020 had de rijkste 10 procent van de wereld gezamenlijk meer dan 84 procent van alle financiƫle middelen in zijn bezit. De rijkste 1 procent bezit bijna 41 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie