Up 2 Date

Miljardairs ondanks coronacrisis nog rijker geworden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Miljardairs ondanks coronacrisis nog rijker geworden

De coronacrisis zorgt voor veel financiële problemen, maar niet bij miljardairs. Die zijn namelijk rijker dan ooit geworden, blijkt uit een rapport van de Zwitserse bank UBS en accountantskantoor PricewaterhouseCoopers.

Record

Tijdens de eerste maanden van de pandemie groeide het vermogen van miljardairs met meer dan een kwart (27,5%). Hun vermogen kwam daarmee voor het eerst boven de 10 biljoen dollar. Dat is een record. Eind 2017 hadden zij bij elkaar nog 8,9 biljoen dollar.

Ook het aantal miljardairs steeg. In 2017 mochten 2158 mensen zichzelf miljardair noemen, in 2019 zijn dat er 2189.

Profiteren

Josef Stadler van UBS zegt dat miljardairs het "extreem goed" hebben gedaan tijdens de coronacrisis. Volgens hem konden de superrijken hun voordeel uit de crisis halen, omdat ze het zich konden veroorloven om meer aandelen te kopen toen de markten wereldwijd crashten in maart.

Coronacrisis

Van de onderzochte miljardairs gaven er 209 aan een bedrag te hebben gedoneerd om de coronacrisis te bestrijden. In totaal doneerden de miljardairs 7,2 miljard dollar in de strijd tegen de pandemie.

Kloof

De wereldwijde kloof tussen arm en rijk wordt al jaren groter. Eén procent van de wereld heeft net zoveel vermogen als 6,9 miljard andere mensen bij elkaar. De rijkste persoon op aarde is Jeff Bezos, de oprichter en algemeen directeur van Amazon. Zijn vermogen steeg dit jaar met 74 miljard naar 189 miljard dollar.

Ster advertentie
Ster advertentie