Up 2 Date

Ongelijkheid tussen arm en rijk neemt toe door coronacrisis

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Ongelijkheid tussen arm en rijk neemt toe door coronacrisis

De coronacrisis vergroot de wereldwijde economische ongelijkheid: de rijken worden nog rijker en de armen nog armer. Dat concludeert Oxfam Novib aan de hand van hun jaarlijkse rapport. Waar het kleine groepje rijkste mensen ter wereld alweer even rijk is als voor de pandemie, kan het voor de allerarmsten wel tien jaar duren voordat ze weer hersteld zijn.

Extreme armoede

"De ongelijkheid die al groeiend was, wordt door corona enorm versneld", vertelt directeur Michiel Servaes tegen NPO Radio 1. Ook blijkt uit het rapport dat de extreme armoede voor het eerst in tien jaar weer toeneemt. De Wereldbank vreest er zelfs voor dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft de komende jaren met een half miljard kan toenemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwen zwaarder getroffen

Het rapport kaart niet alleen de ongelijkheid tussen arm en rijk aan, maar ook tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden namelijk het zwaarst getroffen door de crisis. Dat komt onder andere omdat zij vaker een laagbetaald beroep hebben met weinig zekerheid. Daarnaast werken ze ook nog eens vaker in de zorg, waardoor ze meer kans lopen om besmet te worden. In die zin worden ze volgens Oxfam dus dubbel geraakt.

Te weinig vaccins voor arme landen

Waar rijke landen, zoals Nederland, massaal vaccins inslaan om het virus te bestrijden, is dat voor veel armere landen geen optie. "Sommige landen kunnen hun eigen bevolking al vier à vijf keer vaccineren met wat zij besteld hebben. Arme landen kunnen daar simpelweg niet tegenop", aldus Michiel Servaes. Ontwikkelingslanden die al hard geraakt worden door de crisis, hebben hierdoor waarschijnlijk nog langer last van de gevolgen. "Hoe langer het duurt voordat je bevolking gevaccineerd is, hoe dieper de economische crisis is en hoe langer het duurt voordat je weer op de weg omhoog zit."

Volgens de directeur van Oxfam zouden we niet alleen uit solidariteit arme landen van meer vaccins moeten voorzien, maar ook uit eigen belang. Zolang het virus namelijk in bepaalde gebieden nog vrij spel heeft en kan muteren, is de situatie voor niemand veilig. "Hoe kan het dat het ieder voor zich is, terwijl je weet dat je dit probleem alleen maar kan oplossen als je de handen ineen slaat?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jaarlijks rapport

Het rapport van Oxfam is opgesteld op basis van gegevens van de Wereldbank en een onderzoek onder 295 economen uit 79 landen. Elk jaar publiceert de organisatie zo'n rapport over economische ongelijkheid. Dat gebeurt op de openingsdag van het World Economic Forum, waar wereldleiders en zakenmensen bijeenkomen. Dit jaar gebeurt dat digitaal.

Ster advertentie
Ster advertentie