Up 2 Date

PvdA en CU: "Aantal kinderen dat opgroeit in armoede moet in 2030 gehalveerd zijn"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. PvdA en CU: "Aantal kinderen dat opgroeit in armoede moet in 2030 gehalveerd zijn"

Vandaag de dag groeien ongeveer 250.000 kinderen op in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens die het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert. De PvdA en ChristenUnie vinden dit onacceptabel en presenteren daarom vandaag een initiatiefwet waarin staat dat het aantal kinderen dat opgroeit in armoede de komende jaren gehalveerd moet worden en uiteindelijk naar nul worden gebracht. Dat liet Gijs van Dijk van de PvdA vanochtend weten aan NPO Radio 1.

Quote

De groep kinderen die opgroeit in armoede is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid.

Gijs van Dijk

Kinderarmoede gegroeid

Volgens Van Dijk is de consequentie van de initiatiefwet wel dat burgers naar de rechter kunnen stappen als kinderarmoede over negen jaar niet gehalveerd is. Echter voegt hij daaraan toe dat kinderarmoede iets is waar niemand echt tegen kan zijn. "De groep kinderen die opgroeit in armoede bleef jarenlang gelijk, maar is de afgelopen tijd alleen maar gegroeid", zegt van Dijk. "Het is een stille ramp die zich voor onze ogen voltrekt, want deze kinderen gaan vaak zonder ontbijt naar school, kunnen niet sporten na school en kunnen geen kleding of schoolspullen kopen."

'Stille ramp'

De PvdA en CU noemen het een 'stille ramp' en willen dat in de wet vastgelegd wordt dat kinderarmoede in 2030 gehalveerd moet zijn. Hoe dat gebeurt mag het kabinet zelf bepalen. Wel moeten er plannen gemaakt worden, geld beschikbaar komen en jaarlijks gerapporteerd worden over hoe het staat met de bestrijding van kinderarmoede. Op die manier willen de partijen ervoor zorgen dat er meer over dit probleem gesproken wordt.

"Minimumloon en uitkeringen verhogen"

Hoewel de PvdA en CU het aan het kabinet willen overlaten om invulling te geven aan armoedebestrijding heeft Van Dijk wel een aantal ideeën over hoe kinderarmoede bestreden kan worden. "Je kan er van alles op verzinnen, maar als je het mij zou vragen zou ik zeggen dat het minimumloon en de uitkeringen verhoogd moeten worden. Daarnaast kunnen ook gemeenten voor de kinderen geld inzetten. Op dit moment kennen we de kleinspaargelden. Dat is zo'n 100 miljoen euro die gemeenten hebben om kinderen financieel te helpen, maar dat geld willen wij verdubbelen."

Ster advertentie
Ster advertentie