Up 2 Date

Inflatie in Nederland gestegen naar 5,6 procent, hoogste stijging sinds 2002

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inflatie in Nederland gestegen naar 5,6 procent, hoogste stijging sinds 2002

De inflatie in Nederland is in november gestegen naar 5,6 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De inflatie in november is 2,2 procent hoger dan een maand geleden.

Hoge energieprijzen

De prijzen van goederen en diensten stijgen al een aantal maanden. Dat komt voornamelijk doordat energie en brandstof dit jaar duurder zijn geworden. Door sterke schommelingen in de energieprijzen kan de inflatie stijgen of juist dalen. Daarnaast zijn de energieprijzen zo hoog, omdat ze vorig jaar erg laag waren door de coronacrisis. Die hoge prijzen worden ook doorberekend in de prijzen van goederen en diensten, waardoor mensen minder kunnen kopen met dezelfde hoeveelheid geld.

Hoogste inflatie sinds 1997

Het Europees statistiekbureau Eurostat meldt dat de gemiddelde prijzen niet alleen in Nederland, maar in heel Europa fors zijn gestegen. Zo is de inflatie in buurlanden Belgiƫ en Duitsland respectievelijk 7,1 en 6,0 procent. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in de hele eurozone de inflatie met 4,9 procent is gestegen. Dat is de hoogste inflatie sinds Eurostat 24 jaar geleden begon met het berekenen ervan. In Nederland is het voor het eerst sinds 2002 dat de inflatie boven de 5 procent uitkomt.

Duurdere boodschappen

Vorige maand werd ook bekend dat de prijzen van dagelijkse boodschappen flink zijn gestegen in de eerste negen maanden van 2021. Naar verwachting zullen de prijzen van veel producten de komende maanden alleen maar duurder worden. Daardoor zou een gemiddeld huishouden in Nederland op jaarbasis honderden euro's extra kwijt zijn aan boodschappen.

Ster advertentie
Ster advertentie