Up 2 Date

Hoogste stijging huizenprijzen in bijna 20 jaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hoogste stijging huizenprijzen in bijna 20 jaar

De prijzen van koopwoningen blijven ondanks de coronacrisis stijgen. Vorige maand stegen de huizenprijzen zelfs het sterkst in bijna twintig jaar. Koopwoningen waren toen 10,4 procent duurder dan februari een jaar eerder. Dat meldt de NOS op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afschaffing overdrachtsbelasting

In de eerste twee maanden van dit jaar verwisselden 41.387 woningen van eigenaar. Dat is 26 procent meer dan in dezelfde periode vorige maand. Een mogelijke reden daarvoor is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar per 1 januari. De overdrachtsbelasting is een belasting die moet worden betaald bij de overdracht van een huis van de ene eigenaar naar de ander. De afschaffing daarvan moest starters meer kansen geven op de woningmarkt.

Verkoopprijs

Het CBS meldt dat de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in 2020 in 342 van de 355 Nederlandse gemeentes is toegenomen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning ligt nu op 334 duizend euro. In Bloemendaal betalen mensen het meeste voor een woning, de gemiddelde verkoopprijs ligt daar op maar liefst 863 duizend euro. De laagste gemiddelde prijs is gemeten in Pekela. Daar kost een bestaande koopwoning gemiddeld 164 duizend euro.

Geen coronadip

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zegt tegen het ANP dat er absoluut geen sprake lijkt te zijn van een coronadip op de woningmarkt, zoals van tevoren wel werd verwacht door onder andere ABN AMRO. Sterker nog: de coronacrisis heeft er mogelijk juist voor gezorgd dat de huizenprijzen zijn gestegen, omdat mensen mogelijk meer geld hebben kunnen sparen.

Ster advertentie
Ster advertentie