Up 2 Date

'Huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag'

Goed nieuws voor mensen die op huizenjacht zijn: volgens ABN AMRO gaan de huizenprijzen volgend jaar dalen met gemiddeld 2 procent. Door de coronacrisis zou de vraag afnemen en dat heeft invloed op de prijzen, stelt de bank.

Daling prijzen

Dit jaar zal er nog sprake zijn van een flinke stijging, maar liefst 6 procent, door de lage rente en gebrek aan woningen. Toch is ABN overtuigd dat het tij zal keren en dat het vrijwel zeker is dat de huizenmarkt last zal gaan ondervinden van de krimpende economie en oplopende werkloosheid. Zo is volgens de bank het aantal te koop staande woningen gestegen. Ook zouden doorstromers vanwege de onzekerheid over de economie eerst hun eigen huis willen verkopen, en dan pas verder kijken naar een nieuwe woning. Veel mensen durven het risico niet te nemen dat ze straks met dubbele woonlasten zitten.

Meer transacties

Daarnaast denkt de bank dat het aantal transacties dit jaar met 5 procent zal gaan dalen en volgend jaar met 10 procent. Toch is deze daling minder sterk dan gedacht. "We gingen ervan uit dat de fysieke beperkingen van de lockdown een rem zouden zetten op de woningbezichtigingen en aankopen en dat de zorg over de economie mensen voorzichtiger zou maken. Daar was echter geen sprake van", zegt ABN-econoom Philip Bokeloh.

Sla je slag

De econoom stelt dat kopers eindelijk hun kans zien op de markt, zonder dat er al te veel concurrentie is. Hij denkt dat dit te maken heeft met de verwachting dat de rente weer snel zal gaan stijgen en mensen hun slag wilden slaan. Ook zijn er kopers die dachten dat corona vrij snel zou overwaaien en de negatieve invloed op de economie onderschat hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie