FunX Amsterdam

Bizarre situatie huizenmarkt Amsterdam leidt tot onbetaalbare huurwoningen

  1. Newschevron right
  2. Bizarre situatie huizenmarkt Amsterdam leidt tot onbetaalbare huurwoningen

Meer dan duizend euro betalen voor een studio op een industrieterrein in Amsterdam-Noord, niemand kijkt er meer van op. Op dit moment zijn er bizarre situaties op de huizenmarkt Amsterdam. Hoe is het ooit zover gekomen en belangrijker nog: hoe kan dit opgelost worden? Rutger gaat in gesprek met journalist Nils de Lange en econoom Nic Vrieselaar.

Balans

Nils de Lange schrijft over de situatie voor Vice. Volgens hem is het ontstaan hiervan heel simpel. Veel mensen willen namelijk in Amsterdam wonen, maar de stad is eigenlijk niet zo groot. Het is logisch dat je niet voor een dubbeltje op de Prinsengracht kan gaan wonen.

Maar uitwijken naar een plaats als Almere vindt Nils ook geen optie: "Het probleem van hele hoge huren is dat je de balans in de stad om zeep helpt. Amsterdam is juist zo'n leuke plek, omdat er een mix is van rijk, arm, jong en oud. Als je de huren binnen de ring niet controleert, dan verdrijf je de jongeren uit de stad en dan wonen er alleen nog maar rijke expats in het centrum".

hippe trucs

Er komen tegenwoordig steeds meer hippe woonconcepten speciaal voor jongeren waar je bijvoorbeeld "hip en happening kunt wonen op een unieke locatie in de stad". Volgens Nils zijn dit goedkope trucs van projectontwikkelaars om nog hogere huren te kunnen vragen voor kleine appartementen op een slechte locatie. De gemeente zou ervoor moeten zorgen dat dit soort projecten een beetje worden ingedamd, zodat iedereen kan wonen. Een oplossing: de gemeente moet met een projectontwikkelaar een maximum prijs afspreken.

"Wonen is niet alleen iets voor de rijken, wonen is gewoon een recht."

huizenmarkt

Econoom Nic Vrieselaar spreekt vandaag over de situatie tijdens 'Osso Gezocht' in Pakhuis de Zwijger. Hij vertelt in Jouw Stad Amsterdam dat de bizarre huizenmarkt onder andere is ontstaan door de economische crisis. Er werden toen weinig nieuwe woningen gebouwd.

"We willen allemaal in de stad wonen, maar er zijn te weinig huizen binnen de ring."

Het is volgens hem te kort door de bocht om te zeggen dat alle bouwbedrijven misbruik maken van de situatie. Bouwbedrijven volgen ook de koopwoningmarkt. Ook koopwoningen zijn 15% duurder geworden. Het wordt voor bouwers steeds duurder om huizen te bouwen, dus worden er ook hogere huren gevraagd.

oplossing

Volgens Nic zijn er twee oplossingen. Ten eerste moeten er veel nieuwe woningen worden bijgebouwd. Alleen er is natuurlijk een beperkte bouwruimte binnen de ring. Een andere oplossing is daarom om toch je smaak een beetje aan te passen: "Misschien moet je gaan overwegen om in Zaandam, Purmerend of Almere te wonen". Als een stad als Almere qua wegen en openbaar vervoer beter wordt verbonden met Amsterdam, dan wordt het wellicht aantrekkelijker om verder weg van het centrum te wonen.

Ster advertentie
Ster advertentie