Up 2 Date

Dit verandert er in 2021: eenmalige huurverlaging, vliegbelasting en duurdere sigaretten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Dit verandert er in 2021: eenmalige huurverlaging, vliegbelasting en duurdere sigaretten

In 2021 gaat er weer het een en ander veranderen op het gebied van wetten, regels en belastingtarieven. De volgende punten zijn ook voor jou handig om te weten:

1. Sigaretten, rooktabak en sigaren worden in 2021 duurder.

Net als de afgelopen jaren, gaat de tabaksaccijns in 2021 omhoog. Een pakje van 20 sigaretten wordt per 1 januari 12 cent duurder.

2. Eenmalige huurverlaging

Huurders die huren van een woningcorporatie en een te hoge huur betalen ten opzichte van hun lage inkomen, kunnen in 2021 eenmalig huurverlaging aanvragen. De huurverlaging geldt alleen voor huurders die wonen in een sociale huurwoning. Gemiddeld zijn deze huurders straks 40 euro per maand minder kwijt. Check hier of jij huurverlaging kan aanvragen.

3. Starters hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen

Om starters meer kansen te geven op de woningmarkt, hoeven jongeren tot 35 jaar die hun eerste huis kopen vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. De overdrachtsbelasting is een belasting die moet worden betaald bij de overdracht van een huis van de ene eigenaar naar de ander.

Vanaf 1 april 2021 komt hier de maatregel bij dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000.

4. Vliegbelasting

Het reizen met de auto, bus of trein werd al belast, maar per 1 januari 2021 is dat ook het geval bij internationaal vliegen. Luchthavens zullen per passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt een vliegbelasting van €7,845 aan de luchtvaartmaatschappij in rekening brengen. De luchtvaartmaatschappij kan de vliegbelasting aan de passagier doorbereken waardoor de prijs van het vliegticket dus wordt verhoogd.

5. Minder belasting

Per 1 januari 2021 daalt het belastingtarief in de ‘nieuwe’ eerste schijf, waarin het overgrote deel van de mensen belasting betaalt, naar 37,1 procent. Mensen die meer dan 68.507 euro bruto verdienen en dus in de tweede schijf vallen, blijven 49,5 procent betalen.

Daarnaast stijgt de arbeidskorting die werkenden krijgen op hun inkomstenbelasting en gaat de de algemene heffingskorting omhoog. Mensen met een inkomen tot 68.507 euro bruto gaan hierdoor minder belasting betalen.

6. Meer belastingvrij sparen

Per 1 januari 2021 kun je ook meer belastingvrij sparen. Het heffingsvrij vermogen - het gedeelte waarover je geen belasting betaalt - gaat van €30.846 naar €50.000.

7. minimumloon omhoog

Het minimumloon gaat per 1 januari 2021 omhoog, al is het maar met een klein bedrag. Het bruto minimumloon gaat omhoog van €1.680,00 euro bij een fulltime werkweek van persoon van 21 jaar en ouder naar €1.684,80.

8. Betere hulp gemeente bij schulden

Vanaf 1 januari 2021 gaan er een aantal dingen veranderen op het gebied van schuldhulpverlening. Zo krijgen gemeenten sneller informatie wanneer mensen hun rekening of huur niet betalen, zodat gemeenten sneller hulp kunnen bieden en mensen niet verder in de schulden raken. Ook krijgen schuldeisers een deadline om te reageren op een voorstel van een schuldhulpverlener om er in goed overleg met de schuldenaar uit te komen. Daarnaast wordt de drempel lager voor mensen met schulden om sneller (opnieuw) toegang krijgen tot de wettelijke schuldsanering.

Ster advertentie
Ster advertentie