Up 2 Date

ING verwacht dat mensen hypotheek niet meer kunnen betalen door hoge inflatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. ING verwacht dat mensen hypotheek niet meer kunnen betalen door hoge inflatie

ING vreest dat veel klanten door de alsmaar oplopende inflatie hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Om dit risico op te vangen heeft de bank 346 miljoen euro opzij gezet. Dat is fors hoger dan in voorgaande jaren.

7,6 procent inflatie

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het leven in januari 7,6 duurder is geworden dan een jaar geleden. Dit komt voornamelijk door de stijgende energieprijzen. Ook de prijzen van voeding, kleding en brandstof zijn sterk gestegen. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden in Nederland op jaarbasis honderden euro's extra kwijt is aan deze producten.

Minder mensen met betalingsproblemen

Los van de hoge inflatie verwacht ING dat de hypotheekrentes binnenkort zullen stijgen, waardoor mogelijk meer huizenbezitters in de problemen zullen komen. Tot nu toe ziet de bank echter nog geen groei in het aantal mensen met betalingsproblemen. Sterker nog: het aantal mensen met betalingsproblemen is zelfs kleiner dan een kwartaal eerder. "Of die groep het komende kwartaal zal groeien weten we niet, maar we verwachten in ieder geval meer geld kwijt te zijn aan onbetaalde hypotheken", laat een woordvoerder van ING weten aan NU.nl.

Hoogste inflatie in bijna 40 jaar

Hoewel het CBS meldt dat de inflatie naar 7,6 procent is gestegen, moet er wel bij vermeld worden dat dit percentage is berekend volgens de Europese rekenmethode. Het CBS hanteert ook een eigen methode, waarbij het percentage doorgaans lager uitvalt. Dat neemt echter niet weg dat de huidige inflatie de hoogste is in bijna veertig jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie