Sport

Amerikaanse basketbalsters in tranen: "Breng Brittney Griner terug"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse basketbalsters in tranen: "Breng Brittney Griner terug"

Spelers van Phoenix Mercury en Connecticut Sun stonden donderdag stil bij de veroordeling van de Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner. Vlak voordat de WNBA-wedstrijd van start ging, waren ze 42 seconden stil.

'Breng haar terug'

Er werd gekozen voor een stilte van 42 seconden, omdat Griner met het rugnummer 42 speelt voor Phoenix Mercury. De spelers van beide teams kregen tranen in hun ogen tijdens het moment. Na afloop van de stilte scandeerden toeschouwers: "Breng haar terug."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wedstrijd na veroordeling

De wedstrijd vond een paar uur na de veroordeling plaats. "Niemand wilde vandaag spelen", vertelt teamgenoot Skylar Diggins-Smith aan The New York Times. "Hoe moet je een wedstrijd met een heldere geest benaderen als de hele groep vooraf moet huilen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veroordeling

Griner werd donderdag in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel voor drugssmokkel. Ook krijgt ze een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 16.000 euro). Ze zit sinds februari vast in Moskou, omdat ze cannabisolie bij zich had in vullingen voor een e-sigaret. De 31-jarige atlete gebruikt de olie in haar thuisland om medicinale redenen en was zich er niet van bewust dat ze in Rusland een wet overtrad.

Reactie Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden liet donderdag weten teleurgesteld te zijn. "Rusland houdt Brittney ten onrechte vast. Dit is onaanvaardbaar en ik roep Rusland op haar onmiddellijk vrij te laten, zodat ze bij haar vrouw, familie, vrienden en teamgenoten kan zijn." Er bestaat een kans dat Griner onderdeel wordt van een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Rusland, maar daar is nog weinig duidelijkheid over.

Ster advertentie
Ster advertentie