Up 2 Date

Zesde veroordeelde in verkrachtingszaak Central Park na 33 jaar alsnog vrijgesproken

foto: YouTube: Reuters
  1. Newschevron right
  2. Zesde veroordeelde in verkrachtingszaak Central Park na 33 jaar alsnog vrijgesproken

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft gisteren de 48-jarige Steven Lopez vrijgesproken van de beroving van een vrouw in New York in 1989. Twintig jaar geleden werden vijf andere verdachten, die bekendstonden als de Central Park Five, al vrijgesproken van de verkrachting van diezelfde vrouw.

Drie jaar cel

In 1989 bekende de toen 15-jarige Lopez onder druk van de politie een beroving die hij nooit had gepleegd. Dat deed hij om te voorkomen dat hij als verkrachter berecht zou worden. Lopez werd uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar cel.

Onterecht beschuldigd

De verkrachting van de 28-jarige investeringsbankier Trisha Meili in Central Park zorgde destijds voor een hoop ophef in New York. De stad kampte met hoge criminaliteitscijfers en inwoners eisten snelle gerechtigheid voor Meili. Vijf zwarte en latino tieners werden onterecht beschuldigd van de verkrachting en kregen celstraffen van zes tot dertien jaar.

In 2002 bleek uit een DNA-onderzoek dat niet de tieners, maar een veroordeelde serieverkrachter en -moordenaar achter de verkrachting zat. Het vonnis werd in hetzelfde jaar vernietigd, omdat het proces en het vonnis het gevolg waren van een bevooroordeeld en een racistisch rechtssysteem.

Na 33 jaar alsnog vrijgesproken

Terwijl het verhaal van de Central Park Five - tegenwoordig bekend als de Exonerated Five - als inspiratiebron gold voor verschillende boeken, films en series, waaronder de veelgeprezen Netflix-reeks When They See Us, raakte de zaak van Lopez in de vergetelheid. Afgelopen maandag werd Lopez na 33 jaar alsnog vrijgesproken. "Het spijt me dat je ruim dertig jaar hierop heb moeten wachten en pas twintig jaar na de Exonerated Five wordt vrijgesproken", zei de rechter tijdens de zitting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie