Up 2 Date

Dianne was 'pretend student' en beroofde zichzelf uiteindelijk van het leven

foto: Videostill Jinek
  1. Newschevron right
  2. Dianne was 'pretend student' en beroofde zichzelf uiteindelijk van het leven

Een 'pretend student' is iemand die doet alsof hij/zij studeert, maar daarover liegt. Dianne Tonies was zo'n 'pretend student'. Ze loog jarenlang over haar zogenaamde studie en beroofde zichzelf in januari van het leven, terwijl iedereen om haar heen dacht dat ze gelukkig was.

elke ochtend op de fiets

De zus van Dianne, Rachel, zat gisterenavond bij Jinek om het verhaal van Dianne te vertellen. Dianne studeerde geneeskunde. De buitenwereld dacht dat ze na zes jaar studie in januari zou afstuderen; in werkelijkheid was ze na een jaar gestopt met haar studie en vertelde ze dat aan niemand. Ze deed al die jaren alsof ze naar school ging, inclusief foto's in doktersjas en enthousiaste gesprekken over het studentenleven. Elke ochtend ging ze netjes op de fiets 'naar school'. Waar ze eigenlijk naartoe ging, weet niemand.

een drankje

Op de dag dat haar omgeving dacht dat ze zou afstuderen, zei Dianne dat ze een drankje ging doen en dat het laat kon worden. Toen ze daarna niet meer te bereiken was, maakte haar vriend zich zorgen en vertrok hij samen met Dianne's ouders naar Leiden. Daar vonden ze Dianne dood op haar kamer. Ze bleek zelfmoord te hebben gepleegd, iets wat pas na drie dagen onderzoek echt duidelijk werd.

hoe kan dit?

Toen de familie van Dianne probeerde te achterhalen wat er gebeurd was, kwamen ze erachter dat Dianne al jaren niet meer studeerde. Ze had geen afscheidsbrief achtergelaten en had alle gesprekken en informatie van haar telefoon en laptop gewist. Rachel geeft in de uitzending aan dat ze hoopt ooit te weten te komen wat er precies gebeurd is in Dianne's leven. "We zijn een heel hecht gezin, waarin alles bespreekbaar is. Dianne had samen met haar vriend al bijna op huizen geboden. Ze had haar hele nabije toekomst eigenlijk al uitgestippeld. [...] Iedereen denkt: hoe kan dit?!"

"Het belangrijkste vind ik om een bepaalde bekendheid naar buiten te brengen. Tuurlijk is het fijn als je een bepaalde basis hebt waarna je je leven kunt starten als volwassen persoon, maar het is heel belangrijk om te weten dat het niet erg is om te falen."

als je maar gelukkig bent

Rachel benadrukt dat haar zus alles had kunnen zeggen. "Als ze had gezegd dat het niet lukt, dat ze het niet kon, dan hadden mijn ouders gezegd: nou meid, ga iets anders doen of doe niets. Doe wat je leuk vindt! Als je maar gelukkig bent." Ze hoopt dat ze door haar verhaal te doen, meer bekendheid creëert over dit onderwerp en is ook van plan hier een boek over te schrijven. "Want er zijn blijkbaar heel veel mensen die achteraf niet blijken te studeren of een jaar hebben gelogen over hun studie. Er heerst een bepaald taboe en dat vind ik heel erg en kwalijk."

De uitzending van Jinek met daarin het interview met Rachel kun je hier terugkijken.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie