Up 2 Date

'Duizenden studenten zouden zonder coronacrisis gezakt zijn'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Duizenden studenten zouden zonder coronacrisis gezakt zijn'

Duizenden scholieren in Nederland zijn flink gematst door de coronacrisis. Een grote groep studenten zou namelijk zonder de crisis gezakt zijn, aangezien ze dan eindexamens hadden moeten maken. Deze zijn dit jaar geschrapt vanwege corona en dat werpt zijn vruchten af.

Geen eindexamens

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat ongeveer 8 procent van alle uitslagen anders zou zijn uitgevallen als de examens wel waren afgenomen. Het CPB kwam tot deze conclusie door te kijken naar de uitslagen van vorig jaar. Stel dat de eindexamens toen geschrapt zouden zijn, dan zou dat er toe hebben geleid dat bijna 8000 geslaagde leerlingen gezakt zouden zijn en zo'n 7000 gezakte leerlingen juist geslaagd zijn. In plaats van een examen, moesten veel leerlingen dit jaar alleen een opdracht maken.

Grote verschillen

Vooral voor meisjes, studenten met een migratieachtergrond en met laag- en middelbaar opgeleide ouders zou het schrappen van het eindexamen goed hebben uitgepakt. "Zij zouden vaker geslaagd zijn met alleen de schoolexamens", stelt het CPB. Jongens, autochtone leerlingen en kinderen van hoogopgeleide ouders daarentegen wisten hun diploma in eerdere jaren juist door de eindexamens te behalen.

Ster advertentie
Ster advertentie