Up 2 Date

SOA-test hosselaars verzinnen smoesjes voor gratis controle

  1. Newschevron right
  2. SOA-test hosselaars verzinnen smoesjes voor gratis controle

Volgens de GGD komen er regelmatig mensen langs hun soa-afdeling die liegen om een gratis test te krijgen. Dat meldt NOS op 3. "Onze doktersassistenten zijn bijna politieagenten geworden. Wij weten dat, omdat iedereen precies hetzelfde praatje heeft aan de telefoon."

Zonde

NOS op 3 vertelt het verhaal van 'Robbie' die regelmatig naar de GGD gaat voor een soa-test:

"Ik heb geen zin om 90 euro af te tikken als ik gewoon een check wil doen. Dus vink ik wat extra hokjes aan."

En zo zijn er dagelijks nog meer van dit soort gevallen. De GGD zegt dat het zonde is: "Dit gaat ten koste van mensen die het echt nodig hebben."

Gratis(?)

Tot vorig jaar waren soa-testen gratis voor bezoekers van prostituees en mensen die in het laatste half jaar drie of meer sekspartners hebben gehad. Sinds 2015 gelden strengere regels. Alleen jongeren onder de 25 jaar, homoseksuelen en sekswerkers (de zogenoemde risicogroep) zijn hiervoor nog welkom bij de GGD.

Hosselaars

Val je niet in deze groep, dan moet je door een sekspartner gewaarschuwd zijn, duidelijke klachten hebben of seks hebben gehad met iemand met een hoog risico. Anders wordt het een bezoekje aan de huisarts en dat kan je tot wel 200 euro kosten. Dit bedrag heeft volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook te maken met het groot aantal hosselaars.

Ster advertentie
Ster advertentie