Up 2 Date

Ophef om "racistisch en stereotyperend" boek 'Mimosa' van Mette Maria van Dijk

foto: Instagram
  1. Newschevron right
  2. Ophef om "racistisch en stereotyperend" boek 'Mimosa' van Mette Maria van Dijk

Op social media is er ophef ontstaan rondom de debuutroman Mimosa van Mette Maria van Dijk. Het boek van de 23-jarige schrijfster dat net is uitgekomen gaat over een personage dat haar ouders vraagt om een appartement te kopen in de Bijlmer waar ze graag "met gangsters naar bed gaat", zo is te lezen in de omschrijving van het boek die is gedeeld op de Instagram van Uitgeverij Prometheus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het boek

Mette Maria's debuutroman gaat over het liefdesverhaal van het personage Maria. De flaptekst begint met: "Maria is student aan een kunstacademie. Omdat ze graag met gangsters naar bed gaat, vraagt ze haar ouders een appartement voor haar te kopen in de Bijlmer, in Amsterdam."

De eerste alinea van het boek begint als volgt: "Mijn moeder gaat een huis voor me kopen. Ze heeft vierhonderdduizend euro over en we zoeken een leuk appartement, ergens in Amsterdam. Ik wil in de Bijlmer wonen, zodat ik al mijn zwarte buurmannen kan neuken. Ik vraag me af of mijn moeder dat doorheeft wanneer ik haar probeer over te halen haar centen in die mistroostige flatgebouwen te investeren. Ik denk het niet."

Reacties

De Instagrampost van Uitgeverij Prometheus staat vol met negatieve reacties over het "racismegehalte" en de "stigmatisering" in het boek. Mensen reageren verontwaardigd en vragen zich af of dit een grap is. Zo reageert iemand: "Sorry? Hoop dat dit een (hele slechte) grap is?" en een ander schrijft: "(Ik) dacht oprecht dat dit een grap was, maar je maakt serieus een heel BOEK om lekker alle stereotypes die over de Bijlmer gaan (waar je waarschijnlijk één keer bent geweest voor de Ziggo Dome) even lekker extra aan te dikken?! Echt, schaam je. Kom vooral NIET meer langs en gooi dat boek van je en alle kopieën in de prullenbak."

foto: Instagram

Racisme en stereotypering

Ook Edson da Graça, die samen met Quinty Misiedjan en Soundos El Ahmadi de podcast BIMS heeft, reageert onder de post: "Maar worden jullie niet moe van jezelf?! De hele tijd de BIMS willen neerzetten als een soort gangster's paradise. Links om, rechts om, van boven naar beneden jullie blijven maar doorgaan. Ga neuken met gangsters in Sint Moergestel ofzo. Gezeik." Iemand anders reageert: "Mette, je bent medeplichtig aan een racistisch systeem. Het continueren van schadelijke stereotypering van de Bijlmer en diens zwarte inwoners is gewoon laag en gevaarlijk. Hoop dat je ietsje minder goed slaapt door deze wetenschap, maar dat zal wel niet."

foto: Instagram

Mette Maria van Dijk

FunX wilde graag weten wat Mette Maria zelf van de reacties onder de Instagrampost vindt, dus belden Nordin en Wef haar in de radio-uitzending. De schrijfster had niet verwacht dat er veel reacties op haar boek zouden komen. "Het is mijn debuut, dus ik wist helemaal niet dat mensen mijn boek zouden opmerken", zegt ze. Nordin wil het graag hebben over de eerste alinea uit het boek. Mette Maria ziet haar personage vooral als baldadig "Dat ze zwarte buurmannen wil neuken is baldadigheid?", vraagt Nordin zich af. De auteur vertelt dat ze een psychologisch portret wilde neerzetten van haar personage. Wef wil weten of ze zich kan voorstellen dat ze mensen in de Bijlmer nu op een stereotyperende manier neerzet. "Volgens mij is er niets negatiefs aan zwarte mannen neuken? En je moet het boek zien als een geheel. Het is een stilistisch en psychologisch geschreven portret en het is één perspectief op de werkelijkheid", zegt ze.

Nordin wil nog graag weten of ze haar excuses wil aanbieden aan de mensen die gekwetst heeft door het schrijven van haar boek. Waarop Mette Maria antwoordt: "Nee, want ik heb niet de intentie om de mensen uit de Bijlmer pijn te doen en ik geloof niet dat dit schadelijk is voor hen", stelt de auteur. Ook zegt ze dat dit boek haar kunstwerk is en dat ze daar niet haar excuses voor gaat aanbieden. "Ik heb gewoon een boek geschreven en mensen mogen daarvan vinden wat ze willen. Ze mogen het walgelijk vinden en ze mogen het hoofdpersonage ook walgelijk vinden", aldus Mette Maria.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie