Up 2 Date

Levensgevaarlijke files op de Mount Everest: al 11 klimmers overleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Levensgevaarlijke files op de Mount Everest: al 11 klimmers overleden

Niemand vindt het fijn om in de file te staan (zeker niet op dagen als vandaag met een landelijke OV-staking), maar echt gevaarlijk is het niet. De files die er onlangs op de Mount Everest stonden zijn dat wel. Door het gunstige weer maakten meer dan 300 klimmers afgelopen dagen de gevaarlijke trip naar de 8848 meter hoge top. En dat zorgde voor lange wachtrijen op de hoogste plek ter wereld...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overleden

Terwijl klimmers kans lopen op hoogteziekte, bevriezing of zuurstoftekort, moeten ze bovenop de berg uren wachten in de kou en kunnen ze geen kant op. Daardoor zijn er dit seizoen al elf klimmers overleden. Sherpa Tshering Jangbu begeleidt deze mensen en heeft de berg al vaak beklommen. Aan The New York Times vertelt hij dat de files in de lente het ergste zijn. "Klimmers die zich naar de top verplaatsten zonder extra zuurstofflessen, hebben het meest geleden. Niet door de wind en kou, maar door de files."

Steeds populairder

Ondanks dat het grote risico's met zich meebrengt, beklimmen sinds de jaren negentig steeds meer mensen de Mount Everest. Hierbij zitten volgens experts ook mensen met onvoldoende ervaring of voorbereiding. In totaal hebben er zo'n 5000 mensen de berg beklommen. Daphne de Jong is er daar een van en weet dus als geen ander hoe zwaar het is. Bij Pauw vertelde ze dat ze onderweg verschillende dode lichamen tegenkwam: "Het is heel bizar en onmenselijk om daar gewoon langs te lopen en te doen alsof het normaal is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie