Up 2 Date

Personeelstekort bij rechtbank Gelderland: 1500 rechtszaken worden geschrapt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Personeelstekort bij rechtbank Gelderland: 1500 rechtszaken worden geschrapt

Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland heeft besloten om ongeveer 1500 rechtszaken te seponeren vanwege een tekort aan rechters bij de rechtbank Gelderland. Het OM meldt dat het gaat om 1500 zaken die al meer dan anderhalf jaar wachten op behandeling door een politierechter.

'Maatregelen zijn nodig'

De politierechter behandelt normaliter strafzaken waarin maximaal één jaar celstraf kan worden opgelegd. Het gaat dan vooral om eenvoudige misdrijven, zoals diefstallen, verkeerszaken en bezit van wiet. De afgelopen jaren heeft het OM echter meer strafzaken aan de rechtbank Gelderland aangeboden, dan het kon behandelen. Bovendien zegt het OM dat zaken complexer zijn geworden, waardoor ze tijdens de zitting meer tijd kosten. Ook konden veel zittingen niet doorgaan vanwege corona, waardoor het aantal zaken alsmaar opliep.

Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken voor de strafrechtketen, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat de achterstanden werden ingelopen. "Wij hebben ons maximaal ingespannen om oudere zaken af te handelen, maar de voorraden blijven oplopen. We zijn nu op het punt gekomen dat er drastische maatregelen nodig zijn", aldus hoofdofficier Marthyne Kunst van het OM Oost-Nederland.

Achterstanden voorkomen

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst weer grote achterstanden ontstaan hebben het OM en de rechtbank maatregelen getroffen. Zo zijn een aantal zaken opnieuw beoordeeld om te kijken of ze zonder tussenkomst van een rechter afgedaan kunnen worden. Ook wordt er gekeken of andere rechtbanken in het land zaken kunnen overnemen. Het OM heeft dat de afgelopen jaren vaker geprobeerd, maar ook andere rechtbanken kampen met personeelstekorten.

"Zeer pijnlijk"

Het OM en de rechtbank zijn zich er bewust van dat de keuze om 1500 zaken te schrappen "zeer pijnlijk" kan zijn voor slachtoffers. "Het OM en de rechtbank betreuren dat zeer, want slachtoffers verdienen het dat recht wordt gedaan aan wat hen is overkomen", schrijft het OM. Echter, slachtoffers die het niet eens zijn met de beslissing in hun zaak kunnen nog altijd een klacht indienen bij het gerechtshof.

Ster advertentie
Ster advertentie