Up 2 Date

OM eist levenslang tegen verdachten moord Peter R. de Vries

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist levenslang tegen verdachten moord Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie eist levenslange celstraffen tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries. Volgens de officieren van justitie is het overduidelijk dat de misdaadjournalist op 6 juli werd neergeschoten door Delano G. Medeverdachte Kamil E. bestuurde de vluchtauto en is volgens het OM net zo schuldig aan de dood van De Vries.

'Aanslag op de rechtstaat'

In de rechtbank van Amsterdam werden beelden getoond van het moment dat De Vries werd aangevallen. Daarop was te zien dat de misdaadjournalist van achteren werd neergeschoten terwijl hij vanuit de studio van RTL Boulevard onderweg was naar zijn auto. Het OM noemt de moord op De Vries 'een directe aanslag op de rechtsstaat'. Volgens de officieren van justitie kan dit enkel worden afgestraft met een levenslange celstraf.

Geen twijfel

Tijdens het bekendmaken van de strafeis heeft het OM laten weten geen twijfel te kennen omtrent het feit dat de 22-jarige G. de schutter is geweest. In de vluchtauto trof de politie het moordwapen aan met zijn dna, terwijl er nog schotresten op zijn handen zaten. Verder is G. te zien op camerabeelden van vlak voor en na de moord en is zijn kleding teruggevonden in de vluchtauto.

Ook verstuurde hij ontluisterende berichten omtrent de dood van De Vries waarin hij onder meer zegt "het solo te doen". De verdachte laat vlak na de moord in de gesprekken merken blij te zijn met zijn verrichte daad en schrijft al lachend dat De Vries zeker dood is.

Medeverdachte net zo schuldig

Volgens het OM is medeverdachte E. net zo schuldig aan de dood van De Vries. De 35-jarige E. is namelijk op beelden te zien in de weken voorafgaand aan de moord, waarin hij De Vries volgt vanaf de studio naar de parkeergarage. Verder is hij verantwoordelijk voor het instrueren van G. Zo brengt hij hem op 6 juli naar Amsterdam en laat hij hem de omgeving zien waar hij de misdaadjournalist moet opwachten en neerschieten.

E. verklaart zelf enkel als chauffeur te hebben gediend. Volgens de officieer van justitie 'staat dat haaks op alle getoonde bewijsmiddelen'. "Beide verdachten wisten heel goed wíe zij gingen vermoorden en wát de rol van dit beoogde slachtoffer was in onze maatschappij."

Onaanvaardbaar

Het OM is van mening dat met het opleggen van tijdelijke gevangenisstraffen dit soort aanslagen op de rechtstaat niet voorkomen kunnen worden. "Het feit is zo buitengewoon ernstig en de optelsom van eerdere aanslagen op onze rechtsstaat is zo volstrekt onaanvaardbaar, dat met geen mogelijkheid met het opleggen van een tijdelijke gevangenisstraf in deze zaak kan worden volstaan", zei de officier tot slot.

Tijdens de zitting van vandaag kwamen ook de zoon en dochter van De Vries aan het woord. Zij maakten gebruik van hun spreekrecht. Op 15 juni is de volgende zitting van de rechtszaak en op 14 juli zal de rechter uitspraak doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie