Up 2 Date

Verdachte vlak voor moord op Peter R. De Vries: "Ik doe het solo en finish het"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verdachte vlak voor moord op Peter R. De Vries: "Ik doe het solo en finish het"

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tijdens de zitting gesprekken tussen de verdachten van de moord op Peter R. De Vries gedeeld. De berichten zijn afkomstig van een Google Pixel-telefoon, die na de moord in de vluchtauto van de verdachten werd gevonden.

Telefoon

Uit de berichten blijkt dat er zowel in het Nederlands als in het Pools gecommuniceerd werd door Delano G. en Kamil E. Op de telefoon is DNA aangetroffen en het toestel is volgens het OM door beide verdachten gebruikt.

Het Parool deelde eerder dit jaar al berichten tussen de betrokkenen voorafgaand aan de moord op 6 juli en vlak daarna. Daar kwam onder meer uit naar voren dat de opdrachtgever, die tot op heden nog onbekend is, foto's van De Vries doorstuurde met de tekst: ''Deze hond moet je hebben.''

'Ik doe het solo en finish het'

Uit de gesprekken die de politie tijdens de zitting heeft gedeeld, blijkt dat Kamil E. zou hebben voorgesteld om de misdaadverslaggever samen te doden. Delano G. zou hebben gezegd dat hij de daad liever alleen wilde verrichten. ''Ik doe het solo en finish het'', citeert het OM.

Na de moord op De Vries zou hij de opdrachtgever direct op de hoogte hebben gebracht van zijn actie. ''Bro, die kogel dwars door zijn hoofd'', ''alles spoot, kk-mooi'' en ''iedereen gillen''.

Chauffeur

Tot op heden heeft Kamil E. steeds aangegeven enkel als chauffeur gefungeerd te hebben tijdens de moord. De berichten uit het toestel lijken te wijzen op een andere rol voor de verdachte. De 35-jarige E. zou Delano G. namelijk ook op voorhand hebben meegenomen naar de Lange Leidsedwarsstraat om te laten zien wat het plan was.

De Vries werd op 6 juli in die straat neergeschoten en overleed op 15 juli aan zijn verwondingen. Tijdens de zitting wenste Kamil E. geen reactie te geven op de berichten afkomstig uit de Google Pixel-telefoon. Delano G. was niet aanwezig tijdens de zitting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie