Up 2 Date

Ontluisterende chats rondom dood Peter R. De Vries: ''Deze hond moet je hebben''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ontluisterende chats rondom dood Peter R. De Vries: ''Deze hond moet je hebben''

Het Parool heeft gisteren ontsleutelde chatberichten tussen de verdachten rondom de dood van Peter R. De Vries naar buiten gebracht. Daarbij valt op dat de 35-jarige Kamil E. een belangrijke rol heeft gespeeld in aanloop naar het incident en hij, samen met medeverdachte Delano G., de opdrachtgever na de liquidatie gedetailleerde informatie gaf over het verloop van de aanslag.

Grotere rol

Tot op heden had Kamil E. ontkend betrokken te zijn bij de voorbereidingen van de liquidatie van De Vries. In zijn verklaringen gaf E. aan dat hij enkel Delano G., de vermeende schutter, afgezet zou hebben in Amsterdam. Het Parool meldt nu dat hij een grotere rol heeft gespeeld bij de aanslag dan dat hij tot nu toe heeft toegegeven.

Voorbereiding

Uit de chats blijkt dat Kamil E. een vluchtroute heeft uitgestippeld en dit ook met Delano G. heeft gedeeld. Verder zou E. precies aan zijn medeverdachte hebben uitgelegd waar De Vries moest worden neergeschoten en zijn er gesprekken te lezen over het wapen met een nog onbekend persoon. Deze onbekende persoon lijkt de opdrachtgever te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opdrachtgever

In aanloop naar de liquidatie worden in de chat foto's van De Vries gedeeld door de opdrachtgever, met de tekst: ''Deze hond moet je hebben''.

Vervolgens werd deze onbekende persoon op 6 juli om 18:59 uur door Kamil E. geïnformeerd dat hij medeverdachte Delano G. te voet ''alles heeft laten zien''. Dat komt overeen met camerabeelden waarop te zien is hoe de twee door de Leidsebuurt lopen, ook langs de achteruitgang van de studio van RTL Boulevard waar De Vries naar buiten zou komen. De liquidatie vond een half uur later plaats in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.

Quote

Die kogel ging dwars door zijn hoofd, twee keer.

Delano G.

Ontluisterend

De krant noemt het ''ontluisterend'' hoe de verdachten vervolgens over De Vries en de uitvoering van het moordplan praatten.

Uit de berichten blijkt dat Delano G. meteen na de aanslag weer in de auto zat bij Kamil E. en enthousiast aan de opdrachtgever beschreef hoe de moord was gelukt. ''Bro, ahahahah (..) dwars door ze hoofd en lichaam (..) echt, gelukt (..) hij is dood (..) kk dood''. Verder deelde G. na de schietpartij dat De Vries ''slaapt'' en dat ''die kogel dwars door z'n hoofd ging, twee keer''.

Paniek

Het enthousiasme slaat vervolgens snel om in paniek. De opdrachtgever wijst de mannen erop de auto in brand te steken en het moordwapen weg te gooien, maar Kamil E. en Delano G. hebben geen alternatief voertuig om hun vlucht in te vervolgen.

De communicatie eindigt dan ook in chaos. De onbekende persoon blijft herhalen dat Kamil E. en Delano G. moeten stoppen, de auto in brand moeten steken en te voet verder moeten gaan. Delano G. antwoordt dat het ''kk slecht geregeld'' is en dat hij ''geen doekoe (geld), niks, heeft''.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gearresteerd

Niet veel later hebben de mannen door dat ze gevolgd worden door de politie. Om 19:59 uur adviseert de opdrachtgever aan Delano G. om zijn telefoon kapot te maken en zijn simkaart door te slikken. ''Laad die grote'' zegt hij vervolgens, waarschijnlijk doelend op een machinepistool. G. zou op dat moment bang zijn geweest voor de genadeloosheid vanuit de politie en daarop geen actie hebben ondernomen.

Dat is ook het moment dat de chats eindigen tussen de verdachten en Kamil E. en Delano G. gearresteerd worden. Misdaadverslaggever Peter R. De Vries overleed negen dagen later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Ster advertentie
Ster advertentie