FunX

John van den Heuvel behandelt dood collega Peter in nieuw seizoen docuserie

foto: Videoland
  1. Newschevron right
  2. John van den Heuvel behandelt dood collega Peter in nieuw seizoen docuserie

De Mocro Maffia en het Marengo-proces houden Nederland al jaren in hun greep. Misdaadjournalist John van den Heuvel weet hier alles van en is voor een nieuw seizoen van De Jacht op de Mocro Maffia opnieuw aan het werk gegaan om door middel van interviews en reconstructies nog meer inzichten te geven in de criminele organisatie. In Start met Fernando vertelt hij wat je van het nieuwe seizoen kunt verwachten.

John van den Heuvel vertelt over Peter R. de Vries en De Jacht op de Mocro Maffia

Marengo-proces

In de zeven gloednieuwe afleveringen is onder andere te zien waar het tien jaar geleden allemaal begon. "Bij de hele heftige schietpartij in de Staatsliedenbuurt", aldus John. Op 29 december 2012 werden toen twee mensen doodgeschoten. De daders schoten vervolgens ook op twee motoragenten. "Toen maakten we voor het eerst kennis met het fenomeen Mocro Maffia."

Verder krijgen kijkers een update over het grote Marengo-proces met onder anderen Ridouan Taghi. John is daarvoor naar Brazilië afgereisd. "Om daar de klopjacht op Gerel P., de huurmordenaar van de Mocro Maffia, de reconstrueren." Na vier jaar voortvluchtig te zijn geweest, werd deze handlanger van Taghi afgelopen zomer gearresteerd.

Verbazing

Fans van de docuserie kijken vaak met verbazing naar de misdaad die voorbij komt, maar ook voor John zelf blijft zijn werk schokkend. "Die verbazing en verbijstering heb ik als maker ook. Als ik mensen spreek of dingen ondervind, ben ik toch weer verbijsterd dat die handel in cocaïne zo'n enorme vlucht heeft genomen, zoveel geweld met zich meebrengt en al zoveel mensenlevens heeft gekost."

Peter R. de Vries

De grootste shock bij het maken van de hele serie was voor John en de andere makers uiteraard het neerschieten van hun collega Peter R. de Vries. "Daar waren we als makers helemaal kapot van." Er is dan ook even getwijfeld of er wel moest worden doorgegaan met de serie. "Daar hebben we intern wel over gesproken. Je voelt nog meer de dreiging rondom waar we mee bezig zijn."

De aanslag op Peter R. de Vries wordt ook behandeld in het nieuwe seizoen van De Jacht op de Mocro Maffia. "We hebben ook de politiemensen gesproken die die avond dienst hadden en die verantwoordelijk waren voor de snelle arrestatie van de twee verdachten. Dat is ook een fascinerend verhaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verschil met de dramaserie

Op Videoland staat naast deze docuserie nog een titel die draait om de Mocro Maffia: de populaire dramaserie die dit jaar werd bekroond met een Gouden Kalf. Toch zijn het twee totaal verschillende series. "De dramaserie is echt fictief", vertelt John. "Natuurlijk zitten er elementen in die een kenner zou kunnen relateren aan waargebeurde feiten, maar wat wij met 'De Jacht of de Mocro Maffia' laten zien is in docu-vorm. We hebben mensen gesproken en reconstrueren aan de hand van feiten uit het dossier. Bij ons zie je de realiteit."

Seizoen 3 van De Jacht op de Mocro Maffia is nu te zien op Videoland.

Ster advertentie
Ster advertentie