Up 2 Date

Marengo-proces vandaag van start: hoe zit het precies? (+ liveblog)

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Marengo-proces vandaag van start: hoe zit het precies? (+ liveblog)

Vandaag gaat het Marengo-proces inhoudelijk van start. Het draait hierin om de criminele organisatie rondom Ridouan Taghi, die vandaag ook voor het eerst in de rechtszaal zal verschijnen. Het Openbaar Ministerie noemt de organisatie van Taghi een ‘geoliede moordmachine’ en het strafproces wordt gezien als het grootste ooit: zeventien verdachten staan terecht voor zes moorden, vier pogingen daartoe, drie voorbereidingshandelingen voor moord, een poging om een spyshop te laten ontploffen en het lid zijn van een criminele organisatie.

Marengo-proces

Het Marengo-proces is de strafzaak van het OM tegen zeventien verdachten die gezien worden als leden van de zogeheten ‘mocro-maffia’. Zij worden verdacht van een reeks moorden en pogingen daartoe in de periode 2015-2019. De term Marengo is een door een computer willekeurig gekozen naam, zodat het moeilijker is vertrouwelijke informatie over de zaak te achterhalen. Het proces zelf is al bijna drie jaar bezig met voorbereidingen, maar gaat vandaag echt inhoudelijk beginnen. Taghi zal vandaag zelf ook in de rechtszaal verschijnen, wat ertoe heeft geleid dat de beveiligingsoperatie rondom het proces de grootste ooit is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Achtergrond

Taghi was, voordat hij in 2019 werd gepakt in Dubai, de meest gezochte crimineel van Nederland. Het zou voor hem begonnen zijn toen hij een hasjlijn tussen Marokko en Nederland erfde van zijn opa. Later werd dat handel in cocaïne en met zijn organisatie zou hij verschillende moorden en pogingen daartoe hebben uitgevoerd. De politie kwam hem voor het eerst op het spoor toen zijn naam opdook in een ander proces waar hij geen verdachte in was, maar een getuige wees hem aan als een hoofdrolspeler in de drugswereld.

In 2015 vond de politie in een garagebox in Nieuwegein 92 vuurwapens, meer dan 4000 kogelpatronen en kogelwerende vesten. De organisatie van Taghi zou moord op bestelling leveren. Als de politie de bende van Taghi voor het eerst op het spoor komt, vlucht hij naar het buitenland en blijft zo jaren onder de radar. De politie looft uiteindelijk een beloning uit van 100.000 euro voor de gouden tip en op 16 december 2019 wordt hij gearresteerd in een appartement in Dubai. Sindsdien zit hij vast in Vught, de meest zwaarbewaakte gevangenis van Nederland, waar ook Willem Holleeder en Mohammed B. vastzitten.

In totaal zou hij opdracht hebben gegeven voor zeventien liquidaties, maar het Marengo-proces gaat enkel over een reeks moorden en pogingen daartoe in de periode 2015-2019.

Tijdlijn liquidaties behandeld in Marengo-proces

9 september 2015: Ronald Bakker vermoord in Huizen.

17 april 2016: Samir Erraghib in Ijsselstein doodgeschoten terwijl zijn 7-jarige dochtertje naast hem in de auto zit. Zij overleefde de aanslag.

9 mei 2016: Abderrahim 'Appie' Belhadj vermoord in Amsterdam Zuid-Oost.

22 juni 2016: Ranko Scekic vermoord in Utrecht.

8 december 2016: misdaadjournalist Martin Kok vermoord in Laren.

12 januari 2017: Vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht. Kogel was eigenlijk bedoeld voor iemand anders die in zelfde straat woonde.

Proces van vandaag

Het strafproces van vandaag betreft dus zeventien verdachten die verdacht worden van zes moorden, vier pogingen daartoe, drie voorbereidingshandelingen voor moord, een poging om een spyshop te laten ontploffen en het lid zijn van een criminele organisatie. Het belangrijkste bewijs van het OM zijn gekraakte pgp-berichten (onderlinge berichten via versleutelde telefoons) en verklaringen van kroongetuige Nabil B., die zelf deel uitmaakte van de moordbende, maar besloot met de politie samen te werken. Een week nadat het bekend werd dat hij met justitie in zee ging, werd zijn broer Redouan B. in de val gelokt en vermoord. Niet lang daarna werd ook zijn advocaat, Derk Wiersum, geliquideerd. Deze twee moorden maken echter geen deel uit van het Marengo-proces. De politie heeft namelijk wel het vermoeden dat Taghi bij de moorden betrokken was, maar er is nog onvoldoende bewijs om hem hier ook voor te vervolgen. Ook de drugshandel wordt in dit proces buiten beschouwing gelaten.

Andere processen

Koper-proces
Het Marengo-proces is een vervolg op het Koper-proces. De zaak Koper (ook een willekeurige naam) draaide om een bende die liquidaties voorbereidde, die de politie op het spoor kwam na het volgen van een gestolen Audi, waarna de loods in Nieuwegein werd ontdekt. Toen bleek dat er daadwerkelijk liquidaties dreigden, greep de politie in. In dit onderzoek viel de naam van Taghi al, maar hij werd in deze zaak nog niet verdacht; het ging meer om de uitvoerders van de afrekeningen. In het vervolgonderzoek, Marengo, staat Taghi dus wel terecht.

Eris-proces
Nadat Taghi veel van zijn leden opgepakt zag worden, zou hij zijn uitgeweken naar andere moordcommando’s, zoals motorclub Caloh Wagoh. Deze motorclub staat centraal in het Eris-proces. Net als in het Marengo-proces maakt justitie in deze zaak gebruik van een kroongetuige. Ook hij was eerst lid van de organisatie, maar omdat ongestraft de club uit stappen niet meer kon, stapte hij naar de politie in ruil voor bescherming. Volgens de kroongetuige had Caloh Wagoh meerdere opdrachtgevers, waaronder ook Taghi, die volgens hem het beste betaalde.

Klik hier voor een overzicht van alle processen rondom Ridouan Taghi en hoe deze verband met elkaar houden.

Liveblog

Bezig met ophalen van live blog..

Ster advertentie
Ster advertentie