Up 2 Date

Neef en advocaat van Ridouan Taghi verdacht van 'zeer ernstige strafbare feiten'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Neef en advocaat van Ridouan Taghi verdacht van 'zeer ernstige strafbare feiten'

Youssef Taghi, een volle neef en een van de advocaten van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht zeer ernstige strafbare feiten te hebben voorbereidt en uitgelokt. Ook wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie, zo bleek in de rechtbank van Amsterdam.

Boodschapper van Ridouan

Youssef werd op 8 oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught na een bezoek aan zien neef. Youssef was al enige tijd advocaat van Ridouan en zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben gefungeerd als boodschapper. Na zijn arrestatie mocht de politie met toestemming van de rechter-commisaris zijn woning en kantoor in Utrecht doorzoeken. Daarbij zijn onder andere een iPad en notitieblokken in beslag genomen. Kort daarna diende Youssef een klaagschrift in. Volgens hem had de politie de spullen nooit in beslag mogen nemen, omdat deze onder zijn verschoningsrecht - het recht om te weigeren antwoord te geven op vragen van de rechter - zouden vallen.

Uitzonderlijke omstandigheden

De Amsterdamse rechtbank vindt echter dat de omstandigheden zo uitzonderlijk waren dat het de inbreuk op het verschoningsrecht rechtvaardigt. "Daarbij weegt onder andere de ernst van de verdenking mee. De advocaat wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding en uitlokking van zeer ernstige en gewelddadige strafbare feiten en van deelname aan een criminele organisatie." Ook zegt de rechtbank dat dit grote schade zou kunnen berokkenen aan de maatschappelijke functie van de advocatuur.

Ontsnapping

In juli werd bekend dat de politie en justitie zich grote zorgen maken over de mogelijkheid dat handlangers van Ridoun hem uit de EBI zouden proberen te bevrijden. Naar verluidt zou hij nog voor zijn arrestatie in 2019 al plannen hebben gemaakt voor zijn ontsnapping. Een neef van hem zou bezig zijn geweest met het samenstellen van een team en onderzoeken of een Nederlandse diplomaat in Afrika ontvoerd zou kunnen worden om als ruilmiddel te dienen voor zijn bevrijding.

Ster advertentie
Ster advertentie