Up 2 Date

Ridouan Taghi had mogelijk plannen om zich uit gevangenis te laten bevrijden

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Ridouan Taghi had mogelijk plannen om zich uit gevangenis te laten bevrijden

De politie en justitie maken zich grote zorgen over de mogelijkheid dat handlangers van topcrimineel Ridouan Taghi hem uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zullen proberen te bevrijden. Taghi zou naar verluidt nog voor zijn arrestatie in 2019 in Dubai al plannen hebben gemaakt daarvoor. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Op zoek naar een team

Volgens de RSJ zou een neef van Taghi op zoek zijn naar een team om de uitbraak uit te voeren. Zo zou zijn neef op zoek zijn naar een bemiddelaar die enkele tientallen miljoenen betaald krijgt voor de bevrijdingspoging. Ook zou er mogelijk een zwaarbewapende Oost-Europese commandogroep klaarstaan. Daarnaast meldt De Telegraaf dat Taghi de opdracht heeft gegeven om te onderzoeken of er een Nederlandse diplomaat is in Afrika die ontvoerd zou kunnen worden om als ruilmiddel te dienen voor zijn ontsnapping.

"Onaanvaardbaar maatschappelijk risico"

De mogelijke bevrijdingspoging is ook de reden dat het beroep van zijn advocaat, Inez Weski, werd afgewezen door de beroepscommissie. In de uitspraak van de RSJ staat namelijk een dreigingsrapport, waaruit blijkt dat op basis van informatie van het Team Criminele Inrichtingen gesteld kon worden dat de kans op een bevrijdingspoging groot is. Volgens de uitspraak zou Taghi "bij ontvluchting een onaanvaardbaar maatschappelijk risico" vormen.

"Verouderde geruchten"

Taghi zit nog altijd vast in de zwaar bewaakte EBI waar nog nooit iemand uit is ontsnapt. Zijn advocaat Inez Weski liet in een reactie aan De Telegraaf weten dat de informatie waarop het RSJ zich baseert "waarschijnlijk verouderde geruchten zijn" en dat er tot op heden niets is gebleken van een vluchtpoging.

Ster advertentie
Ster advertentie