Up 2 Date

Advocaten uit protest niet aanwezig bij zitting in zaak rond Ridouan Taghi

foto: Beveiliging bij eerdere zitting in Marengo-proces. Foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Advocaten uit protest niet aanwezig bij zitting in zaak rond Ridouan Taghi

Vijf advocaten hebben uit protest besloten om de nieuwe zittingen van de Amsterdamse rechtbank te boycotten in de zaak rondom Ridouan Taghi. Dit omdat de advocaten vinden dat zij hun werk niet goed kunnen doen door de coronamaatregelen. De zittingen vinden volgende week plaats op 18 en 19 mei.

De verdachten mogen volgens de rechtbank niet fysiek aanwezig zijn. Zij mogen alleen tijdens de behandeling van hun eigen zaak inbellen via een videoverbinding vanuit de gevangenis. Daar krijgen zij van de rechters maximaal een uur voor. Dit is volgens de advocaten in strijd met de wet, aangezien daarin staat dat verdachten altijd aanwezig mogen zijn bij hun zaak als zij dat willen. De advocaten vinden dat het door alle maatregelen onmogelijk is om vertrouwelijk overleg te hebben met hun cliënten. Dat zorgt er in hun ogen voor dat er geen sprake kan zijn van een eerlijk proces.

"Ik wil zelf aan het woord zijn"

De rechtbank liet de advocaten ook weten dat zij niet zoals gewoonlijk kunnen pleiten. Zij moeten de rechtbank nu van tevoren hun pleitnotities doorgeven, waarna de rechtbank deze kort zal samenvatten. In gesprek met EenVandaag laat Bénédicte Ficq, een van de advocaten, weten waarom zij niet achter dit besluit staat:

"Ik wil ook niet dat de rechtbank bepaalt wat de hoofdpunten zijn uit mijn pleidooi. Dat bepaal ik lekker zelf. Ik wil zelf aan het woord zijn. Ik wil dat de pers dat kan volgen. Ik wil dat de pers naar buiten brengt wat zij belangrijk vinden en niet wat de rechtbank belangrijk vindt."

"Onbegrijpelijk"

De advocaten vinden de keuzes van de Amsterdamse rechtbank onbegrijpelijk. Ze vergelijken het dan ook met een ander groot liquidatieproces, waarmee de rechtbank in Utrecht op dit moment bezig is, namelijk het Eris-proces rond motorclub Caloh Wagoh. In dit proces konden de verdachten vorige week wél fysiek aanwezig zijn. In een brief aan de rechtbank schrijven de advocaten: "Het is voor ons onbegrijpelijk dat dit in een vergelijkbare zaak bij de rechtbank Amsterdam niet mogelijk is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie