Up 2 Date

Royce de Vries over vader Peter R.: "Hij wilde wél beveiliging"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Royce de Vries over vader Peter R.: "Hij wilde wél beveiliging"

Volgens Royce de Vries wilde zijn vader, Peter R. de Vries, wel degelijk beveiliging. De gesprekken met de overheid daarover verliepen volgens hem echter 'moeizaam'. Dat vertelt Royce in een interview met Nieuwsuur, waarin hij een niet eerder vertoond interview met Peter R. de Vries besprak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Goed naar omstandigheden'

"Naar omstandigheden wel goed", antwoordt Royce op de vraag hoe het met hem en zijn familie gaat, vijf maanden na de moord op zijn vader. "Dat is eigenlijk het korte antwoord dat we geven, maar mensen kunnen zich misschien wel voorstellen dat er nog steeds heel veel op ons afkomt en dat de emoties er nog zijn bij ons. Iedere keer als het de 6e of de 15e is, staan we er iedere keer weer bij stil dat er een maand voorbij is."

'Kon je zien aankomen'

In de nog niet eerder vertoonde beelden spreekt Peter R. de Vries over de moord op Derk Wiersum, die de advocaat van kroongetuige Nabil B. was in het Marengo-proces. Dat was iets wat volgens De Vries 'iets wat je kon zien aankomen'. "Er was al gewaarschuwd. De broer van de kroongetuige was al doodgeschoten, er was al een bloedbad aangericht in Nederland bij andere mensen die op de een of andere manier direct of zijdelings in rol speelden in deze affaire. Iedereen die de kroongetuige bijstond, liep gevaar. Dat was iets wat het Openbaar Ministerie ook wel wist. Als ze dat niet wisten, waren ze ziende blind."

Niet naïef

"Hij praat ook een heel beetje over zichzelf als je dit ziet", zegt Royce na het zien van de nieuwe beelden. "Hij is ook vijf maanden geleden vermoord." Volgens Royce was Peter R. niet bang, maar was hij als vertrouwenspersoon van Nabil B. wel alert en zich ervan bewust dat hij gevaar liep. Boos is Royce nooit op Peter R. geweest en hij vertrouwde op alle keuzes van zijn vader. "Hij heeft dit werk veertig jaar gedaan en was niet naïef."

Peter R. wilde wél beveiliging

Dat mensen zeggen dat Peter R. naïef was omdat hij geen persoonsbeveiliging wilde, stoort Royce zich aan. Volgens Royce had zijn vader namelijk wel andere vormen van overheidsbeveiliging gewild. "Daar zijn ook gesprekken over gevoerd en dat is niet altijd goed gegaan. Er was ook een patroon dat mails niet beantwoord werden of dat er pas in een heel laat stadium contact met hem werd opgenomen over zijn veiligheid", vertelt Royce. "Dat terwijl hem was toegezegd dat hij nog dezelfde dag gebeld zou worden. Dan werd er uiteindelijk pas na drie weken gebeld. Dat ging allemaal heel moeizaam. De communicatie was niet optimaal."

Ster advertentie
Ster advertentie