FunX Amsterdam

Burgemeester Halsema wil snel straat naar Peter R. de Vries vernoemen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Halsema wil snel straat naar Peter R. de Vries vernoemen

Als het aan Femke Halsema ligt, wordt er zo snel mogelijk een straat in Amsterdam naar Peter R. de Vries vernoemd. Volgens de officiële regels mag dat pas vijf jaar naar iemands overlijden, maar wat betreft de burgemeester kan die termijn in dit geval best ingekort worden.

Termijn inkorten

Halsema liet haar mening over de straatnaam vanmiddag weten in een debat met de raadscommissie Algemene Zaken, aldus Het Parool. "Mijn voornemen is om in samenspraak met de familie te kijken hoe we De Vries het beste kunnen eren. De vijfjaarstermijn is wat mij betreft niet heilig."

Die termijn van vijf jaar geldt in de hoofdstad voor straten en pleinen. Dit is om te voorkomen dat er in geval van publieke rouw te snel en te vaak naamsveranderingen plaatsvinden in de openbare ruimte. In dit geval kan die regel best overschreden worden, aldus Halsema. "Het lijkt mij van groot belang dat we Peter op een waardige manier in Amsterdam herdenken." Wanneer het plan wordt uitgevoerd en om welke straat het gaat, is nog niet bekend.

Aalsmeer en Amstelveen

In Aalsmeer, het geboortedorp van Peter R. de Vries, werd eerder al een straat naar de overleden misdaadjournalist vernoemd. Ook Amstelveen is dit van plan, de plaats waar De Vries opgroeide.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moord

Peter R. de Vries werd op dinsdag 6 juli neergeschoten de Lange Leidsedwarsstraat na een optreden in RTL Boulevard. Op 15 juli overleed hij op 64-jarige leeftijd aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is nog niet bekend, maar er wordt rekening gehouden met het feit dat de misdaadverslaggever de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. was in het Marengo-proces, met als hoofdverdachte Ridouan T. Eerder werden ook al de broer en advocaat van Nabil B. doodgeschoten.

De twee verdachten van de moord, Delano G. en Kamil E., verschijnen op 18 oktober voor het eerst voor de rechter in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie