Up 2 Date

Proces moord Peter R. de Vries vandaag van start gegaan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Proces moord Peter R. de Vries vandaag van start gegaan

Het proces tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries is vandaag van start gegaan. Het proces, dat plaatsvindt in de rechtbank van Amsterdam, begint vandaag met een inleidende zitting.

Het Openbaar Ministerie vertelt vandaag onder meer over de status van het politieonderzoek. Daarnaast mogen de advocaten van de twee verdachten om nader onderzoek vragen.

Verdachten

De twee verdachten zijn de 22-jarige Delano G. uit Tiel, de vermoedelijke schutter, en de 35-jarige Kamil E. uit Maurik, die zijn chauffeur zou zijn geweest. Naast dat ze worden verdacht van het medeplegen van de moord op De Vries wordt hen wapenbezit ten laste gelegd. De politie vond bij hun aanhouding namelijk een omgebouwd alarmpistool, met daarop het dna van Delano, en een pistoolmitrailleur met daarop het dna van beide verdachten.

Beide verdachten zijn vandaag aanwezig in de rechtszaal. Delano G. beroept zich op zijn zwijgrecht. Kamil E. laat wel van zich horen. Hij vertelt dat hij gevraagd was iemand te chauffeuren die hij niet kende. Hij zegt niemand te hebben vermoord en geen wapen te hebben gezien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motief

Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten in het centrum van Amsterdam, kort nadat hij de studio van televisieprogramma RTL Boulevard had verlaten. Op 15 juli overleed hij op 64-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Een motief voor de moord is nog niet bekend, maar er wordt rekening gehouden met het feit dat hij de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. was in het Marengo-proces, met als hoofdverdachte Ridouan T.

"Het slachtoffer was een bekende en alom geliefde misdaadverslaggever, die ook de kroongetuige in het Marengo-proces hielp. Het heeft er voor ons alle schijn van dat de moord verband houdt met het werk van Peter R. Voor de nabestaanden is het leed niet te overzien", aldus de officier van justitie.

Het OM verwacht de zaak in mei of juni volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen.

Ster advertentie
Ster advertentie