Up 2 Date

Lijn waarop mensen kunnen bellen voor een coronatest wordt nu al platgebeld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lijn waarop mensen kunnen bellen voor een coronatest wordt nu al platgebeld

De telefoonlijn waarop mensen vanaf vandaag kunnen bellen voor een coronatest, wordt nu al platgebeld. Het landelijk telefoonnummer is bedoeld voor iedereen met milde klachten die mogelijk wijzen op een besmetting met het coronavirus.

{twitter https://twitter.com/hugodejonge/status/1267335105569308679 }

0800-1202

Mensen met klachten als verkoudheid, een loopneus, niezen, verhoging van temperatuur, keelpijn of hoesten kunnen zeven dagen per week tussen 08.00 uur en 20.00 uur bellen met 0800-1202. Ook plotseling verlies van reuk of smaak behoort tot de corona-achtige klachten. De lijn is niet bedoeld voor mensen zonder klachten die willen weten of ze corona hebben gehad.

In het telefoongesprek wordt gevraagd naar de burgerservicenummer van de beller. Daarna wordt er meteen een tijd en plaats afgesproken voor een test. De GGD'en hebben door heel Nederland tachtig 'teststraten' gemaakt. In totaal kunnen er elke dag dertigduizend testen in Nederland worden afgenomen.

De geteste personen worden binnen 48 uur gebeld met de uitslag van de test.

Druk
Volgens de GGD is het 'heel erg druk' op de lijn. Het telefoonnummer is wel nog bereikbaar. Minister Hugo de Jonge laat op Twitter weten dat er geen sprake is van een storing of overbelasting: "De lijnen zijn net open dus het is wel druk, we raden je aan het later op de dag nog eens te proberen."

Ster advertentie
Ster advertentie