Up 2 Date

D66-leider Rob Jetten leest haattweets voor op Twitter

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. D66-leider Rob Jetten leest haattweets voor op Twitter

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, heeft besloten om haattweets voor te lezen op zijn Twitteraccount. De politicus doet dit naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie. Hij hoopt hiermee aan te tonen hoeveel bagger hij nog altijd over zich heen krijgt gestort.

Scheldpartijen

In een video op Twitter en Instagram gaat Rob door een selectie heen van de haatberichten. "Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht. Sommige mensen vragen zich af of zo’n internationale dag tegen homofobie echt nodig is. Oordeel zelf", schrijft hij op het begin van het filmpje.

"Het gebeurt ook in Nederland"

Maandagochtend vertelde Rob in Start met Fernando hoe het idee ontstond om dit filmpje op te nemen: "Soms laat je het helemaal langs je heengaan, maar je wordt er ook weleens verdrietig en heel boos van", vertelt hij. "Op de Internationale Dag tegen Homofobie dacht ik: we moeten Nederland ook een spiegel voorhouden om te laten zien dat dit soort dingen ook gewoon in ons land gebeuren. Daar moeten we iets tegen doen." Behalve haatreacties, ontvangt Rob ook veel doodsbedreigingen.

"Dat is puur en alleen vanwege je geaardheid, maar dan realiseer ik me ook dat er heel veel mensen in Nederland zijn die vanwege hun geloof of huidskleur hetzelfde overkomt. Wat dat betreft moeten we samen vechten om de discriminatie uit te bannen."

Voorlichtingscampagne voor jongeren

Rob merkt ook dat het onveilige gevoel in Nederland groeit om als partners hand in hand te lopen. Om discriminatie uit te bannen is hij voorstander van een goede voorlichtingscampagne voor jongeren. "Je merkt dat scheldwoorden als 'homo', 'flikker' en 'pisnicht' de hele dag door op school worden gebruikt. Dat is ook een beetje 'normaal' geworden de afgelopen jaren, terwijl we weten dat veel jonge mensen nog worstelen met hun geaardheid en in de kast zitten. Die vinden het spannend om over hun problemen te praten, onder andere door die scheldwoorden. Ik ben dan ook groot voorstander van een voorlichtingscampagne voor jongeren over de impact van die woorden."

Steun

Rob krijgt veel steun op Twitter voor zijn video van andere partijgenoten en BN'ers. Claudia de Breij schrijft: "Ik gun het de haters niet de lesbo-fobe onzin die ik soms in mijn timeline krijg voor te lezen, maar het is goed dat Rob Jetten het hier zichtbaar maakt. Homo- en trans-haat (fobie vind ik onzin, we zijn niet eng) moet worden bestreden". PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het 'weerzinwekkend' wat Rob allemaal over zich heen krijgt. "Goed dat je dit laat zien, helaas is het nodig. Tegen de alledaagsheid van de haat", reageert hij.

Helaas ontving Rob onder dezelfde video nog steeds veel haatreacties. Dat maakte hij maandag voor de aanvang van het coalitieoverleg bekend. Daarom overweegt hij nu aangifte te doen tegen een aantal verzenders van haatreacties.

Bekijk hieronder de hele video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie