Up 2 Date

Jongen (13) die kinderen doodde op Servische basisschool te jong om te vervolgen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Jongen (13) die kinderen doodde op Servische basisschool te jong om te vervolgen

De 13-jarige jongen die woensdagochtend acht kinderen en een bewaker doodschoot op een Servische basisschool kan vanwege zijn leeftijd niet strafrechtelijk vervolgd worden. In plaats daarvan wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek. Dat meldt persbureau Tanjug.

Ouders opgepakt

Beide ouders van de schutter zijn aangehouden. "Zijn vader is gearresteerd. Als eigenaar van de vuurwapens heeft hij ze klaarblijkelijk niet volgens de regels opgeborgen", liet de Servische president Aleksander Vucic weten tijdens een persconferentie. De vader heeft verklaard dat hij de wapens, die hij legaal in bezit heeft, had opgeborgen in een kluis die alleen met een code geopend kan worden. Hij wist niet dat zijn zoon over deze code beschikte.

Lijst met slachtoffers

De jongen opende gisterochtend het vuur op de Vladislav-Ribnikan-school in de hoofdstad Belgrado. De bewaker van die school probeerde de jongen nog te stoppen, maar werd toen gedood. Een leraar verkeert in kritieke toestand en zes andere kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Servische politie had de schutter een lijst van mensen die hij dood wilde en zou hij zijn daad een maand hebben voorbereid.

Motief onduidelijk

Wat het motief van de jongen precies was, is nog onduidelijk. Hij zat in het zevende leerjaar van de basisschool. In Servië is de basisschoolleeftijd van 7 tot 15 jaar. Getuigen vertellen dat de jongen de geschiedenisklas inliep en begon te schieten op de leraar. ''Hij begon willekeurig te schieten en had twee patronen in zijn hand'', vertelt een meisje tegenover de Servische nieuwszender Nova.rs. ''Ik ging boven op twee vrienden liggen, zodat hij zou denken dat ik dood was.''

Nationale rouw

De Servische president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege het schietincident. "Vandaag is een zwarte dag in de geschiedenis van Servië. Ons land is in rouw." Morgen wordt op alle scholen een minuut stilte gehouden.

Ster advertentie
Ster advertentie