Naar homepage
Up 2 Date

Rutte kondigt lockdown van 5 weken aan: 'Nederland gaat op slot'

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte kondigt lockdown van 5 weken aan: 'Nederland gaat op slot'

Premier Rutte heeft vanavond tijdens zijn toespraak vanuit het Torentje laten weten dat Nederland tenminste vijf weken in lockdown gaat. Bijna alle plekken waar mensen samenkomen, gaan dicht. "Nederland gaat op slot."

Hoge besmettingscijfers

Deze strenge maatregelen zijn nodig om het aantal coronabesmettingen weer omlaag te krijgen. Die zijn namelijk nog veel te hoog, aldus de premier. Hij vertelde dat er elke dag gemiddeld 60 coronadoden vallen en gemiddeld 9000 nieuwe besmettingen bij komen. "We hebben geen keuze, het aantal contactmomenten moet omlaag."

Nieuwe maatregelen op een rij

Deze nieuwe maatregelen gaan vanaf middernacht in (met uitzondering van het sluiten van de scholen) en gelden tot tenminste 19 januari:

  • Scholen gaan vanaf woensdag dicht. Dat geldt voor al het onderwijs, van basisscholen tot universiteiten. Al het onderwijs moet op afstand plaatsvinden.
  • Alle niet-noodzakelijke winkels moeten dicht. Alleen winkels met levensmiddelen mogen openblijven, zoals supermarkten, drogisterijen, bakkerijen en slagers.
  • Alle publieke ruimtes moeten dicht. Denk hierbij aan musea, theaters, dierentuinen, pretparken, zwembaden, casino's en bioscopen. Ook bibliotheken gaan dicht, maar boeken afhalen mag nog wel. Hotels mogen openblijven, maar zonder restaurant of roomservice. Daar werd volgens Rutte afgelopen tijd te veel gebruik van gemaakt.
  • Contactberoepen moeten hun werk stilleggen, met uitzondering van medische beroepen zoals fysio's en tandartsen.
  • Alle binnensportlocaties moeten sluiten. Buiten sporten mag wel, maar voor volwassenen geldt daarbij een maximum van twee personen. Jongeren en kinderen mogen wel in teamverband buiten sporten.
  • Thuis mag je per dag niet meer dan twee gasten ontvangen, met uitzondering van de kerstdagen. Dan geldt er een maximum van drie personen. Kinderen onder de 13 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
  • Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. De premier adviseert om tot zeker half maart geen reis te boeken.
  • Iedereen wordt nog steeds opgeroepen om thuis te werken, tenzij dat echt niet anders kan. Die regel wordt volgens Rutte momenteel niet goed genoeg nageleefd.

Op 12 januari wordt er in een persconferentie weer een update gegeven over de situatie. Meer informatie over de coronamaatregelen vind je op de website van Rijksoverheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote impact

De premier liet weten zich bewust te zijn van de impact van deze nieuwe maatregelen - "zeker zo vlak voor kerst" - en roept iedereen dan ook op om elkaar in de gaten te houden en vol te houden. Hij benadrukte ervan overtuigd te zijn dat Nederland hier doorheen komt, mede dankzij het vaccin, maar ook vanwege 'onze veerkracht'.

Demonstranten

Tijdens de toespraak van Rutte was er gefluit en geschreeuw te horen van tientallen demonstranten die bij het Torentje protesteerden tegen de nieuwe maatregelen. Deze demonstratie was volgens de gemeente niet aangekondigd en werd door de politie gestopt. Rutte verwees nog even kort naar de demonstranten: "We hebben niet te maken met een onschuldige griep, wat sommige demonstranten hier buiten nog steeds denken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie