Naar homepage
Up 2 Date

Commissie wil stop op adopties uit het buitenland na rapport over ernstige misstanden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Commissie wil stop op adopties uit het buitenland na rapport over ernstige misstanden

Een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra roept het kabinet op tot het stilleggen van adopties van kinderen uit het buitenland. In een rapport, dat nog moet verschijnen, veroordeelt de commissie de Nederlandse adoptiecultuur en de rol van de overheid daarbij. Dat vertellen ingewijden aan het AD.

Ernstige misstanden

Volgens het AD wordt er in het rapport van de commissie-Joustra gesproken over 'ernstige misstanden' bij adopties van kinderen uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. Het gaat om kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen overbrengen van adoptiekinderen naar Nederland.

Hoewel Joustra eigenlijk alleen onderzoek deed naar de periode tussen 1967 en 1997, trof hij een permanent en structureel probleem aan dat ook nu nog standhoudt. Het is dan ook het advies van de commissie om voorlopig te stoppen met buitenlandse adopties. In het rapport, dat maandag wordt gepubliceerd, geeft de commissie-Joustra ook aan dat het vindt dat Nederland excuses moet aanbieden voor de misstanden.

Ministerraad

De ministerraad spreekt vandaag al over het rapport. Volgens het AD voelt niet iedereen binnen het kabinet wat voor een stop op buitenlandse adopties. Ook over het maken van de excuses zijn de meningen verdeeld.

Ster advertentie
Ster advertentie