Up 2 Date

Proces tegen El Chapo: dit is alles dat je wilt weten

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Proces tegen El Chapo: dit is alles dat je wilt weten

Joaquín 'El Chapo' Guzmán had maandagmiddag helaas te weinig tijd om bij FunX bij te praten over het proces in New York dat vandaag tegen hem van start ging. Daarom sprak Giorgio met journalist Teun Voeten die het boek Het Mexicaanse Drugsgeweld schreef. Hij wist alles te vertellen over het mogelijk maandenlange proces tegen de Mexicaanse koning van het Sinaloa-kartel, dat misschien wel de machtigste organisatie was dankzij de handel in onder andere cocaïne, heroïne en marihuana.

Moord, drugs en veel meer

Het proces tegen El Chapo is één van de grootste drugsrechtszaken ooit en bevat miljoenen documenten tegen de kleine man die ooit begon als sinaasappelverkoper. Zo zijn er aanklachten voor moorden, ontvoeringen, drugshandel en het witwassen van geld. Dat is nog maar een deel van de lange lijst met aanklachten. Zelfs El Chapo's advocaat Jeffrey Lichtman kijkt daarvan op: "Er is drie decennia aan onderzoek beschikbaar. Dat maak je niet vaak mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontsnappen

Zelfs als El Chapo een zware straf zou krijgen, wordt het nog oppassen met hem. De Mexicaan ontsnapte namelijk al vaker uit zwaar bewaakte gevangenissen. Het lukte hem al eerder in een kar met vuile was en veertien jaar later dankzij een tunnel die tot zijn cel gegraven was. Over dat laatste zijn de meningen trouwens nog verdeeld. Sommigen zeggen dat hij gewoon de poort uitliep.

El Chapo x Lichtman

Joaquin Guzmán is tijdens het proces bewapend met advocaat Jeffrey Lichtman. Hij was de man die in 2001 maffiabaas John Gotti Jr. uit de gevangenis wist te houden, dus wie weet wat hij voor El Chapo kan betekenen. Deze keer is het echter moeilijker om een crimineel uit de gevangenis te houden, want de lijst met aanklachten is heel lang. Daarnaast heeft de aanklager honderden getuigenverklaringen, duizenden telefoontaps en dertig jaar aan onderzoek. De twaalfkoppige jury wordt zelfs anoniem gehouden, zodat ze geen gevaar lopen.

Grof geweld in Mexico

In Amerika is het proces tegen El Chapo groot nieuws, maar journalist Jan-Albert Hootsen vertelt de NOS dat het de Mexicanen minder doet. Sinds het Sinaloa-kartel uit elkaar is, vechten de kleinere cellen die overbleven namelijk met grof geweld om de nummer één-positie. Het jaar 2017 was volgens Hootsen het gewelddadigste jaar in de geschiedenis van Mexico met 29.000 doden en 2018 lijkt dat volgens hem te gaan overtreffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie